Presuda šestorici pripadnika Žandarmerije prikriva najznačajnije probleme koji su izbili na površinu za vreme i posle incidenta tokom Parade ponosa pre tri godine, a to su zloupotreba državnih bezbednosnih službi i činjenica da zakoni u ovoj zemlji ne važe za ljude bliske vlasti.

Tokom suđenja potpuno je zanemarena činjenica da su dvojica civila sa rodbinskim vezama u vlasti bila u nezakonitoj pratnji pripadnika Vojne policije i fizički se sukobili sa ovlašćenim službenim licima Policije na zadatku; da je vojna služba bezbednosti nakon incidenta nezakonito prikupljala podatke i snimke, razgovarala sa svedocima i selektovala dokaze, dok su i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane nezakonito odbijali saradnju i sabotirali postupak pred Zaštitnikom građana koji je kao državni organ prvi pokrenuo postupak kontrole.

Takav sudski postupak pokazuje dubinu zloupotreba državnog aparata koji je stavljen u funkciju jedne političke stranke i njenog režima, a ne sprovođenja zakona i pravde. Ovaj slučaj nije greška i izuzetak, već pravilo od kada je Srpska napredna stranka na vlasti. Pokret slobodnih građana zalaže se za zemlju vladavine prava, jednakosti svih pred zakonom i bezbednosti okrenute građanima, a ne vlastodršcima.

Pokret slobodnih građana izražava podršku pripadnicima Žandarmerije i njihovim porodicama, kao i svim svedocima incidenta koji su govorili istinu o onome što su videli i čuli.

 


Izvori:

  • Foto: Jul, 2008. godina