Zbog velikog interesovanja koje je izazvalo saopštenje  Pokreta slobodnih građana: "PSG: SNS sprema krađu glasova ljudi iz inostranstva", a vezano za zloupotrebu biračkog prava građana Republike Srbije koje imaju prijavljeno boravište u inostranstvu i velikog broja pitanja koja su nam tim povodom upućena, Pravni tim PSG obaveštava naše slobodne građane širom sveta da svoje biračko pravo mogu zaštititi na sledeće načine:

1. Svi građani koji su upisani u birački spisak u Srbiji, a imaju prijavljeno boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko konzularnih predstavništva Republike Srbije podneti zahtev za sprovođenje postupaka brisanja birača sa biračkog spiska poslednjeg mesta prebivališta u Srbiji i njegovog upisa u birački spisak koje vodi diplomatsko konzularno predstavništvo u zemlji stalnog boravka najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska i na taj način ostvariti svoje biračko pravo glasanjem u inostranstvu. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Srbije dužno je da po podnesenom zahtevu dostavi Rešenje o promeni upisa u birački spisak svakom slobodnom građaninu koji je tu promenu tražio.

2. Na osnovu obaveze koju su tokom pregovora sa evroparlamentarcima preuzeli predstavnici aktuelne vlasti, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obavezalo se da omogući uvid u  jedinstveni birački spisak u kome su evidentirani birači koji su na dan izbora iskoristili svoje biračko pravo. Uvidom u gore navedeni spisak možete proveriti  da li je Vaše biračko pravo zloupotrebljeno na način što je neko drugo lice glasao umesto Vas. Ukoliko se dogodi takva situacija Pravni tim PSG (pravnitim@pokretslobodnih.rs) će biti na raspolaganju da zaštiti ustavom i zakonom garantovano biračko pravo svakog građanina.

Slobodni građani koji žele da bojkotuju predstojeće parlamentarne izbore ne moraju doći u konzularno predstavništvo da glasaju.

Svi birači koji su upisani u jedinstveni birački spisak u zemlji ili inostranstvu mogu da provere da li su i gde upisani u jedinstveni birački spisak na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

PRAVNI TIM POKRETA SLOBODNIH GRAĐANA