Teško možemo da prihvatimo iznenadnu vest da nas je naš dragi Milan Vlajćić napustio. Duboko smo potreseni i ožalošćeni što se rastajemo od svog prijatelja, saborca, velikog uzora. Pre samo nekoliko dana okupili su se članovi Političkog saveta Pokreta. Razgovarali smo s predsedničkim kandidatom Zdravkom Ponošem. Ohrabren, zadovoljan i optimističan naš dragi Milan, posle tog razgovora rekao je ‘Krasan susret u Pokretu!’ Nismo ni slutili da je poslednji...

U onom što je radio, nije ostavljao mesta kompromisima. Podigao je novinarstvo na nivo jedne od najznačajnih profesija, Menjao je redakcije, ali nije menjao svoj odnos prema profesiji. Kao kritičar stvorio je onu vrstu dragocenog intelektualnog nasleđa bez koga se ne bi mogao iščitati duh vremena u kome je stvarao. Pišući o filmovima, knjigama i kulturnim fenomenima pisao je o prisutnoj ili izostaloj društvenoj svesti. Svakim javnim gestom podučavao nas je i otkrivao značenja reči “slobodan građanin”. Davao nam je sigurnost I bio naš duhovni oslonac.

 

Praznina koju ostavlja u našim srcima je velika, Nenadoknadiv gubitak za sve. Za svoje bližnje, zanovinarstvo, za kulturu, za pametnu Srbiju.

 

Pokret slobodnih građana