Predsedništvo Pokreta slobodnih građana najoštrije osuđuje kampanju političkog progona Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde. Smatramo da je ovakva vrsta obračuna sa političkim neistomišljenicima u civilizovanom društvu nedopustiva.

Nakon devet godina apsolutne vlasti Srpske napredne stranke, Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj je organizovani kriminal zarobio državu, u kojoj su institucije urušene, demokratija ne postoji, a korupcija je endemska. Optuživati bilo koga drugog za bilo šta je u najmanju ruku paradoksalno.

Potpuno je jasno da hajka koja se vodi prema Draganu Đilasu ima za svrhu stvaranje veštačkih afera, sukoba i podizanje tenzija, u već polarizovanom društvu, a sve kako bi se skrenula pažnja sa onih stvarnih afera, u koje je umešana ova vlast, a za koje i Evropski parlament traži da budu razrešene – Jovanjica, Krušik i Telekom, kao i mnoge druge. 

Evidentno je da ova vlast opstaje pomoću surove medijske propagande, zastrašivanja i laži, pa je tako i ovaj put u tu svrhu angažovana čitava propagandna mašinerija SNS-a, po ustaljenom mehanizmu kontrole televizija sa nacionalnim frekvencijama, tabloida, izmišljenih istraživačkih novinara, portala i analitičara.

Smatramo da je ovakva vrsta satanizacije političkih neistomišljenika veoma opasna, o kome god da se radi i apelujemo da ukoliko Srbija želi da se vrati u normalne političke tokove ova atmosfera koju prave predstavnici vlasti mora prestati, pre nego što se otrgne kontroli.