Gospodo glumci, nemojte da se žalite, ionako je ključ grada, tokom trajanja festivala u vašim rukama, te ne bi bilo na odmet da ga i iskoritite i zaključate grad Niš za nesposobnu vlast.

Još jednom je Niš dospeo u žižu interesovanja javnosti zbog ugrožavanja kulturnog identiteta našeg grada. Do pre nekoliko dana je gradonačelnica „vodila rat“ sa organizatorima festivala Nišvil a izgleda da će uskoro zaratiti i sa glumcima. Verujemo da će i jedan i drugi festival „preživeti“ i ovu i ovakvu gradsku vlast i da će ostati u Nišu a da će gradska vlast otići.

Još jednom se pokazuje da Niš ne vode stručni već poslušni ljudi, ili narodski rečeno ljudi koji satiru sve što vredi u našem gradu i zbog kojih Niš sve više postaje „satiričan“ grad.

Zar je zaista toliko teško da se višedecenijsko iskustvo tokom organizacije ovog izuzetno značajnog festivala po kome je Niš prepoznatljiv ne samo u regionu već i u Evropi pa i svetu (setimo se, gosti su bili i čuveni Ričard Barton i Elizabet Tejlor), iskoristi i zadrži sve ono što je dobro a ispravi sve ono što je manje dobro? I da li uopšte posle 56 godina organizacije i sme da bude nešto manje dobro?

Da li uopšte sme da postoji nešto u organizaciji festivala, na šta će se glumci žaliti, nešto za šta će verni posetioci i gledaoci iz Niša ostati uskraćeni iako su uredno kupili karte? Oni koji su sinoć i po kiši ostali na letnjoj pozornici da gledaju filmove, sigurno nisu miljenici aktuelne vlasti koji su dobili besplatne komplete ulaznica i propusnice, već su iz svojih ionako praznih džepova platili karte sa nadom da će uživati u filmovima i svemu onome lepom što se dešava tokom festivala.

Zar je zaista toliko teško da se posle deset godina vlasti obezbede sredstva, makar i iz donatorskih fondova, da se letnja pozornica pokrije? Zar su zaista bitnija izmišljena radna mesta u javnom sektoru, fontana na trgu koja ne radi, most koji ima neispravnu električnu instalaciju ili je bitnije da se obezbedi mesto na kome će i ovo malo kulturnih dešavanja u Nišu moći da se realizuje? Mada, ako pogledamo koliko godina traje pokrivanje arheološkog nalazišta Medijana, ne bi iznenađujuće bilo da bi i pokrivanje letnje pozornice trajalo kao  izmeštanje pruge iz grada...

Sam festival i prateće manifetacije, mogu i treba da omoguće dodatne prihode, kako za privrednike, već i sam grad, i da na taj način obezbede sredstva da festival postane samoodrživ. Organizaciju festivala treba pripremati tokom cele godine, a ne mesec dana pred projekciju filmova.
Vreme je da građani i građanke Niša preuzmu svoj grad u svoje ruke!

Predrag Jovović
Poverenik PSG za grad Niš i član Predsedništva