Pokret slobodnih građana poziva sve ljude, sva udruženja, sindikate, stranke i druge političke i nepolitičke organizacije kojima su sloboda i demokratija iznad svega da se u sredu, 31. maja u 18 časova okupe na Trgu Republike u Beogradu i trgovima svih mesta u Srbiji i mirnim protestom kažu svoje „ne“ zvaničnom uvođenju diktature u Srbiju kroz ceremoniju lažnog krunisanja Aleksandra Vučića.

 

Aleksandar Vučić je oteo i mesto predsednika Republike. Njegova pobeda sačinjena je od straha, ucena, pretnji, laži i obećanja, manipulacije siromaštvom i konfliktom. Njegovo lažno krunisanje poslednji je čin pada u diktaturu, oblačenje u novo odelo umišljenog cara koji je go. Zakletvu je, krajnjom samovoljom i cinizmom, odlučio da položi na Ustavu Republike Srbije koji svakog dana i svake noći gazi, i na Miroslavljevom jevanđelju – iako Ustav na koji se istovremeno zaklinje garantuje odvojenost države od crkve. Nezasit u ceremonijalnom isticanju sebe, on menja zakonom određenu ceremoniju polaganja predsedničke zakletve.

 

A zapravo, u sredu će se desiti poslednji čin otimanja države i gaženja demokratije. U izmišljenom protokolu, Vučić po ko zna koji put menja odoru koju je do sada toliko puta promenio. Tražiće od nas da aplaudiramo njemu, lažnom evropejcu, lažnom faktoru mira i stabilnosti, lažnom patrioti i samoproklamovanom arbitru koji nas deli na njegove i izdajnike, na poslušne i neprijatelje, na strane plaćenike i lojalne stranačke čauše. Nastaviće da raspiruje sukobe, da nas zavađa za svetom i komšijama, da gaji atmosferu vanrednog stanja, atentata i državnih udara iz kojih će samo on moći da nas spase. Radnicima će davati lažna obećanja, a svojim stranim prijateljima poklanjati našu zemlju. Nastaviće da traži od građana Srbije da mu budemo zahvalni na poniznom ponašanju van Srbije i diktaturi u Srbiji. Nastaviće da traži da budemo zadovoljni i da ćutimo, jer je dobro što nije gore, od goreg koje on stvara. Aleksandar Vučić i sam zna da i mi znamo kako je došao do funkcije predsednika Srbije. Do tada je u svaku instituciju postavio svoje - podobne, ponizne, lojalne samo njegovoj volji i naredjenju. Egoisticno izmenjena ceremonija polaganja zakletve poslednja je poruka Srbiji da treba lako da klekne pred lažnim carem.

 

Srbija je naša zemlja. Zato pozivamo građanke i građane Srbije, kojima su sloboda i demokratija važniji od politike i koristi, da izađemo na Trg Republike, svi zajedno stanemo u odbranu našeg dostojanstva i Republike Srbije. Tražićemo i da raspiše izbore kojih se plaši, jer zna da ćemo uprkos svim prevarama i nasilju na njima da vratimo državu koju je oteo.

Vreme je da vlast počne da pakuje svoje lažne odore. Lažni car je go.


Izvori: