Pokret slobodnih građana najoštrije osuđuje diktatorsku politiku Aleksandra Vučića koji je uz pomoć svojih slepo poslušnih odbornika oteo imovinu i celo Javno preduzeće „Aerodrom Niš“ od Nišlija i Grada Niša.

Stavljanjem dužnosti gradonačelnika, gradskog Veća, svoje odborničke grupe i šefa odborničke grupe u funkciju bespogovornog sprovođenja volje jednog čoveka, Srpska napredna stranka ne samo da je Nišlijama i Nišu otela aerodrom, već je obesmislila i građanima oduzela pravo na lokalnu samoupravu .

Povereništvo za Niš Pokreta slobodnih građana očekuje da će imena svih odbornika koji su glasali za ovo, u istoriji nezabeleženo, nasilje centralne vlasti prema jedinici lokalne samouprave i njenim građanima ostati zauvek zapamćena, a njihovo učešće adekvatno sankcionisano primenom Zakona o lustraciji koji će biti usvojen čim PSG dobije poverenje građana i preuzme odgovornost za upravljanje državom.


Članovi Pokreta slobodnih građana učestvovali su, bez svojih obeležja, od samog početka u protestima za zaštitu niškog aerodroma. PSG je udruženje građana, a ne politička stranka. Zato mirne savesti i objektivno sada kažemo da organizatori nije trebalo da sloganom „Jači od vlasti, jači od opozicije“ u istu ravan nepromišljeno stavljaju vlast i opoziciju, niti da prave veštačku razliku između građana i članova opozicionih stranaka, pa ni između sebe i drugih ljudi koji se bave politikom. Nadamo se da u budućnosti ni jedna organizacija neće prisvajati javni interes i sebi uzimati za pravo da odlučuje ko i kako može da izražava svoj stav. Aerodrom je Nišu oduzet političkom odlukom stranke na vlasti, borba protiv nje je politička, stranačka i opoziciona, isto koliko i bilo kakva druga.

 

Povereništvo PSG za grad Niš apeluje da se u borbi za zajedničke interese svih građana Niša ubuduće ne prave veštačke podele.