„Zahvaljujem se našim prijateljicama Emom Visner i Karen Melkior koje su danas sa nama i koje su došle da podrže ljudska prava u Srbiji. Više sam zabrinut zbog toga što državno rukovodstvo ne zanima da li će biti poštovana ljudska i manjinska prava njenih građana, nego zbog toga što bi neodržavanje Evroprajda i dalje kršenje ljudskih prava moglo da prouzrokuje zaustavljanje puta Srbije ka Evropskoj uniji.“ rekao je Pavle Grbović predsednik Pokreta slobodnih građana nakon sastanka poslanika Pokreta slobodnih građana sa evroposlanicama iz Obnovimo Evropu grupe u Narodnoj skupštini.

Grbović je rekao da će „Pokret slobodnih građana sutra učestvovati na Evroprajdu, izaći ćemo na ulice uprkos zabrani MUP, jer nas obavezuje Ustav Republike Srbije, kao i odluke Ustavnog suda koje jasno kažu da pretnje militantnih grupa ne mogu biti razlog da se bilo čije prava uskrate. Prava borba za jednakost i različitost svih građana naše zemlje braniće se i sutra, ali ona počinje tek nakon toga u Parlamentu.“

„Bez obzira ko bude bio naredni ministar zadužen za ljudska prava nadamo se da će on imati više integriteta i manje biti politička kukavica u odnosu na svoje prethodnike i da neće popustati pod pritiscima i populističkim istupima predsednika Republike ili Vlade. Očekujemo da se na dnevni red Skupštine vrati Zakon o istopolnim partnerstvima i da će parlamentarna većina taj zakon usvojiti bez obzira da li se on sviđa predsedniku. Ukoliko mu se ne sviđa, on može da ne potpiše taj zakon i vrati ga parlamentu, ali samo dva puta.“ zaključio je Pavle Grbović-

„Mi u Evropi insistiramo na tome da možete da živite kako želite. Da volite koga želite da volite i da budete ono što želite da budete.  Zbog toga smo sa velikim razoračenjem dočekali da vidimo kako su srpski organi okrenuli leđa pravima LGBTIQ+ osoba tako što su otkazali – i de facto zabranili – Europride i paradu.“ rekla je Karen Melkior evroposlanica iz Danske članica Obnovimo Evropu (Renew Europe) parlamentarne grupe.

„U jednoj demokratskoj zemlji, LGBTIQ+ osobe i aktivisti bi trebalo da mogu da računaju na zaštitu policije kada marširaju za njihova osnovna prava. Srbija je evropska država. Osnovna prava za sve se moraju poštovati. Prajd predstavlja pravo da budete ono što jeste i da ne morate da se krijete iz straha od diskriminacije, mržnje ili čak nasilja.“ kaže Karen Melkior.

„Zabrana šetnje na Evroprajdu je veliki korak unazad za Srbiju na njenom putu integracije u EU. Ovakvo odstupanje od osnovnih demokratskih principa nije prihvatljivo za zemlju kandidata za članstvo u EU. Jer EU je zajednica zajedničkih vrednosti i zakona. Sloboda, tolerancija, jednakost i nediskriminacija kao i poštovanje ljudskih prava čine temelje Unije.“ rekla je Ema Visner poslanica Evropskog parlamenta iz Švedske, članica Obnovimo Evropu (Renew Europe) parlamentarne grupe.

„Za svaku konačnu odluku o pristupanju uvek je potrebna saglasnost Evropskog parlamenta, a mi ćemo zahtevati da se prava manjina poštuju i štite. Kako po zakonu tako i po primeni. U demokratiji, kada se manjine nađu na udaru, kao što su danas u Beogradu, gde organi vlasti ne dozvoljavaju da se parada ponosa održi, kada se aktivisti maltretiraju na ulicama - ovo je znak za opasnost. Ne za aktiviste, već za našu demokratiju.“ zaključila je Ema Visner.