Pokret slobodnih građana izražava nezadovoljstvo povodom najava Ministarstva rudarstva i energetike o povećanju cene elektirčne energije. Iako se u obrazloženju cinično navodi da je reč o do sada “najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji”, podsećamo građane Srbije da je ovo već treće poskupljenje struje u poslednje dve godine, a četvrto od kad su SNS i njihovi koalicioni partneri došli na vlast.

Podsećamo i na obećanje Zorane Mihajlović da će po dolasku SNS na vlast cena električne energije biti za 20 odsto niža. Umesto toga građani Srbije su bili suočeni sa nizom poskupljenja:

  1. 2013. godine povećanje je iznosilo 10,9%
  2. 2015. godine povećanje je iznosilo 12%
  3. 2016. godine povećanje je iznosilo 3,8%

Uzimajući u obzir u kojoj meri je ovo predizborno obećanje bilo lažno, najnovije poskupljenje od 2% predstavlja “istorijski uspeh” vladajuće koalicije.

Kako bismo građanima Srbije na datom primeru konkretno pokazali ekonomske posledice pogubne politike SNS i njenih partnera, poslužićemo se osnovim pravilima matematike. Po toj računici, iznos prosečnog računa za električnu energiju, koji je u 2013. godini iznosio oko 3.000 dinara po domaćinstvu, će posle sprovedenih i najavljenih povećanja u 2017. godini iznositi 3.950 dinara mesečno, što predstavlja uvećanje od 950 dinara po domaćinstvu (umesto obećanog umanjenja od 600 dinara). Ukoliko navedeni iznos pomnožimo sa brojem domaćinstava, dobijamo sumu potrebnu da se namire apetiti svih partijskih kadrova, prijatelja i kumova “nelegalno prikačenih” na energetski sektor Srbije.

Svesni činjenice da je svako dalje obraćanje uzurpatorima vlasti u Srbiji potpuno bespredmetno, PSG poziva građane da na narednim izborima izvrše “korekciju” postojećeg stanja i trenutne vlastodršce pošalju tamo gde i pripadaju – u prošlost, odakle nije trebalo ni da dolaze.