Povodom diplomatskog skandala koji je Ivica Dačić izazvao u Ujedinjenim nacijama, kada je Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države nazvao kolonizatorima, Pokret slobodnih građana insistira da se predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić odredi prema ponašanju ministra spoljnih poslova.

„Dačićevo ponašanje je najjeftiniji populizam, koji nas mnogo košta. Dačić je toga svestan i svesno narušava ugled Srbije, ne bi li sebi malo podigao rejting kod desno orijentisanih birača.“, ističe predsednik PSG-a Sergej Trifunović i dodaje: „Upravo zbog toga, pitao bih Anu Brnabić, kako se to Ivica Dačić uklapa u njenu viziju ’Evropske Srbije’ i kakva je to ona premijerka kad joj ministri nižu skandale na koje ona ostaje nema. Dačićevo primitivno i nevaspitano ponašanje nije samo njegov lični problem.

On je prvi čovek srpske diplomatije, predstavlja Srbiju u svetu i svaki put nas iznenadi novim nivoom primitivizma kojim unižava ugled Srbije u međunarodnoj zajednici. Ne treba previše da se čudimo kad nas drugi ne poštuju, jer postavljanjem Ivice Dačića na mesto ministra spoljnih poslova mi pokazujemo elementarni nedostatak samopoštovanja. Nazivati kolonizatorima Amerikance usred Njujorka, je fantastičan ’diplomatski potez’, jednako glup i štetan“.

Pokret slobodnih građana osuđuje zloupotrebu ministarskog položaja u cilju dobijanja jeftinih političkih poena i ukazuje na ozbiljnost diplomatskog skandala koji je ministar Dačić svojim ponašanjem izazvao. Povodom novonastalih događaja, apelujemo na predsednicu Vlade Republike Srbije da, bar jednom, preuzme odgovornost i odredi se prema ovom incidentu. Građani Republike Srbije imaju pravo da znaju da li Vlada Republike Srbije planira da nastavi da tretira SAD i Veliku Britaniju kao kolonizatore ili će osuditi ponašanje ministra Dačića i zatražiti njegovu ostavku povodom izazvanog skandala.