„Pokret slobodnih građana duboko veruje da je budućnost Zapadnog Balkana i svih država i entiteta u brisanju, a ne u crtanju novih i potcrtavanu postojećih granica. Mislimo da bi bilo dobro kada bi sa ovog mesta potekla zvanična inicijativa i Sarajevu i Podgorici i Prištini da se pridruže Open Balkanu, koji ne bi bio zamena za članstvo u Evropsku uniju, već korak ka ulasku, i koji bi doprineo tome da zajedno radimo na tome, a ne da jedni drugi saplićemo.“ rekao je Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana na današnjoj Posebnoj sednici u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

„Na današnjoj sednici čuli smo različite predloge, ali se svi oni mogu se staviti u dva konkretna. Jedan je da se odreknemo evropskog puta i da se okrenemo ka Rusiji i Kini, ili u prevodu da promenimo kontinent na kom se nalazimo. Drugi predlog je da se vratimo u daleku prošlost, kako bismo u toj prošlosti pronašli lek za probleme koji nas muče u sadašnjosti, odnosno kako bismo pronašli ključ za budućnosti. Mi smatramo da ni jedan ni drugi ne mogu biti plan za budućnost Srbije.“ rekao je Grbović.

„Konsenzus bi trebalo da se postigne oko toga da li smo mi spremni da rešavamo probleme, ili smo kukavice koje će probleme da prenesu na generacije koje nemaju za njih nikakvu odgovornost. Odmah da vam kažem moja generacija neće ratovati. Zato što mora makar jedna generacija u Republici Srbiji da prođe bez stradanja, jer u suprotnom naše društvo i naša država neće moći biološki da opstane. Smatram da bi bilo bolje da zaključimo jedan sveobuhvatni sporazum koji će imati za cilj da reši sve probleme ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, umesto što mrcvarimo jedni druge svakog meseca.“ zaključio je Grbović.