Reakcije Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Tomislava Momirovića na situaciju sa robovlasničkim tretiranjem Vijetnamskih radnika koji su radili na izgradnji fabrike guma kineskog investitora Ling Long kod Zrenjanina, i pokušaji da se ceo slučaj predstavi kao medijski napad na sve investitore, pokazatelj su potpune nebrige za život ljudi, bili oni domaći ili strani državljani. Ovo nije prvi put da zvaničnici Vlade Srbije opravdavaju nehumane uslove u kojima rade ljudi u Srbiji, kao i niske plate onih poslodavaca kojima su dali ogromne subvencije kako bi došli u Srbiju.

 „Mi nismo protiv „stranih investicija od 900 miliona evra“ kako implicira Aleksandar Vučić, već za to da i investitori koji donose toliki novac poštuju međunarodne konvencije o ljudskim pravima i domaće zakone o radu. Naročito je zabrinjavajuća izjava da su ministri poslali inspekcije u kamp pod pritiskom medija Ili možda nismo upoznati da od visine investicije zavisi to da li će se ili neće primenjivati zakoni i vršiti inspekcijski nadzor.“ rekao je Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana.

„Još jednom pozivam sve nadležne organe da bez straha rade poslove koji su im Ustavom i zakonima povereni, da utvrde da li je i ko oduzeo pasoše radnicima iz Vijetnama, da li su oni bili protivzakonito zatvarani i da li su poštovana sva njihova prava u skladu sa Zakonom o radu. Ukoliko se utvrdi da su radnici na bilo koji način oštećeni, da se protiv odgovornih pokrenu odgovarajući postupci.“ dodaje Pavle Grbović.