Izjava Pavla Grbovića povodom Izveštaja o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji koji je usvojen juče u Evropskom parlamentu.

Usvojeni amandmani na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji koji se tiču afera Jovanjica, Krušik i Telekom dokazuju da je Srbija u međunarodnim okvirima prepoznata kao duboko kriminalizovana država i da kao takva nema šta da traži na evropskom putu.

Konačno smo dobili zvaničnu potvrdu da Evropska Unija ne žmuri na afere ove vlasti koje dobijaju karakter međunarodne sramote, niti žmuri na sve češće i radikalnije gušenje osnovnih prava i sloboda.

Sada je vreme i da se vlast Srpske napredne stranke izjasni – da li žele Srbiju na evropskom putu i da li su u skladu sa tim spremni da kroz međustranački dijalog dođemo do rešenja za krizu demokratije u kojoj se Srbija trenutno nalazi, ili su trajno odustali od evropskog puta i Srbiji namenili ulogu kineske kolonije i deponije prljavih tehnologija.

Jasno je da bi predstavnicima vlasti odgovaralo udaljavanje od EU kako bi se dodatno obogatili kroz privatne aranžmane sa raznim šeicima i autokratama koji im sigurno ne bi zamerili na gušenju demokratije u Srbiji. Međutim, takav epilog  bio bi izuzetno štetan za Srbiju i njene građane zbog čega je neophodno da Srbiju oslobodimo iz ruku međunarodno priznate kriminalne grupe.