Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, komentarisao je za dnevni list Blic predlog Platforme o izbornim uslovima koju su napisali DS, SSP i PSG.

 

Predsednik PSG Pavle Grbović napominje za "Blic" da je formiranje ministarstva za sprovođenje izbora u ovom trenutku jedini mehanizam koji garantuje mogućnost da promene budu suštinske.

- Suština svih problema u Srbiji je odsustvo političke volje da se oni rešavaju, a ne tehnički problemi koji proizlaze iz manjkavosti zakona. Zato nije ključno pitanje da li će REM činiti sedam ili devet članova, i da li će izabrati tri ili pet novih, niti kako će glasiti definicija funkcionerske kampanje. Sve to postaje nevažno ukoliko ne postoji politička volja da se ti problemi reše, što vladajuća stranka iz dana u dan sve jasnije dokazuje. Formiranje ministarstva za izbore je u ovom trenutku jedini mehanizam koji garantuje mogućnost da promene budu suštinske, a ne samo kozmetičke. Ministarstvo bi bilo formirano na osnovu sporazuma koji bi proizašao iz međustranačkog dijaloga, na osnovu čega bi bio izabran i ministar na predlog opozicionih aktera koji potpišu taj sporazum. Apelovao bih na kolege iz opozicije da ne licitiraju time da li je predlog realan, jer je realnost u Srbiji veoma sumorna, a naš zadatak nije da se toj realnosti povinujemo, već da je menjamo - ističe Grbović.