Danas smo u istom danu saznali da je Ana Brnabić nova-stara mandatarka za sastav Vlade i da je Europrajd zabranjen.

“Restrikcija struje možda neće biti, ali restrikcija prava se uveliko sprovodi”, izjavio je Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, povodom zabrane Evroprajda zakazanog za 17. septembar u Beogradu. “Ukoliko se radujete otkazivanju prajda samo imajte jednu stvar u vidu: i vi ste u nečemu drugačiji i u nekom pogledu ste manjina, a živite u državi koja ne može da vas zaštiti”, dodao je Pavle Grbović.

“Predsednica Vlade u prethodnom mandatu nije ništa učinila za poboljšanje uslova života i prava LGBT populacije u Srbiji, kojoj i sama pripada, a sada praktično započinje novi mandat tako što nam saopštava da država Srbija nema snage da sačuva bezbednost svojih građana. Pokret slobodnih građana planirao je učešće u najavljenom Europrajdu i pozivamo sve građanske organizacije da se suprotstavimo najavljenoj zabrani.” zaključio je Grbović

Pokret slobodnih građana smatra da ponovno imenovanje Ane Brnabić za premijerku predstavlja nastavak ponižavanja građana Srbije i urušavanje institucija Republike Srbije. Svedoci smo da Ana Brnabić godinama unazad nema rešenja na ključna ekonomska pitanja, kao što su nekontrolisan rast cena i velika inflacija. Za vreme prethodnog mandata ostala su nerešeni problemi u zdravstvu, obrazovanju, kao i brojne afere, a najznačajniji njen rezultat je potpuna devastacija energetskog sistema Srbije što nas je dovelo u situaciju da ne uvozimo struju samo tokom zime kada je potrošnja najveća, već i tokom letnjih meseci kada smo je tradicionalno izvozili.

Pokret slobodnih građana će se najoštrije suprotstaviti ovoj vlasti i zalagaćemo se da Srbija postane otvorenija, tolerantnija i prosperitetnija evropska država.