Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana komentarisao je za dnevni list Danas predlog Milorada Dodika o uvođenju dvojnog državljanstva Srbije za sve građane Republike Srpske. 

 

"Milorad Dodik je poslednji bastion, od strane Vučića povampirene, hegemonističke politike i vlažnog sna o Velikoj Srbiji. Nakon što su predstavnici Srba u Hrvatskoj jasno stavili do znanja da će voditi autonomnu politiku i nakon što je postalo jasno da neće moći da se nametne kao lider ni Srbima u Crnoj Gori, cena Milorada Dodika je drastično porasla jer je on poslednji činilac koji održava iluziju o Vučiću kao velikom svesrpskom lideru.

Međutim, njihova saradnja nije bazirana na očuvanju nacionalnih, već ličnih i stranačkih interesa i u tom kontekstu treba posmatrati i ovu najavu. Naravno da bi i SNS-u odgovaralo da pred izbore 2022. povećaju broj sigurnih glasova, pre svega u Beogradu, jer i sami postaju svesni da za Vesića može da glasa samo onaj ko nije živeo u Beogradu tokom njegovog mandata i nije na svojoj koži osetio razmere njegovog neznanja u kombinaciji sa suludom ambicijom.

S druge strane veoma je važno regulisati pitanje dvojnog državljanstva, ne samo u ovom već i u odnosu sa Crnom Gorom i drugim državama regiona. Odgovaran pristup bi podrazumevao da se o tom pitanju otvoreno razgovara sa susednim državama i da se na osnovu međunarodnog ugovora baziranog na principu uzajamnosti jasno urede uslovi i kriterijumi za sticanje državljanstva koji bi jednako važili za sve građane tih država."