“Softver za dvadeset enkriptovanih telefona koje je EPS kupio 2019. godine po ceni većoj od 200 hiljada evra se zakonski tretira kao roba dvostruke namene, što znači da se takva roba može koristi i u civilne ali i u vojne svrhe. Za uvoz takvog softvera neophodna je saglasnost ministarstva odbrane, ministarstva spoljnih poslova, ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativne agencije.” rekao je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Grbović je upitao nadležne organe: “Ko je izdao saglasnost na osnovu koje je kasnije ova nabavka sprovedena i da li su rukovodioci ovih ministarstava i organa znali da je u EPS-u formirana paralelna bezbednosna struktura? Ovo je pitanje nacionalne bezbednosti, jer ukoliko vojska, policija i služba bezbednosti ne znaju da se u okviru jednog javnog preduzeća sprovode nezakonite radnje koje podrivaju bezbednost građana, onda se postavlja pitanje političke odgovornosti njihovih rukovodilaca.”

“S druge strane ukoliko su nadležni ministri i direktori, konkretno Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić takva sazanja imali, nameće se pitanje kako su ta ministarstva mogla da izdaju dozovlu za nabavku ovog softvera i da li su na taj način pomogli operativni rad te paralelne bezbednosne službe. Smatram da je veoma važno da se svi oni izjasne o tome da li su bili upoznati sa time za šta je tražena saglasnost, ali pre svega o tome da li su bili upoznati sa uspostavljanjem tog paralelnog bezbednosnog sektora.” rekao je Grbović.  

“O tome takođe treba da se izjasni i predsednik Aleksandar Vučić i da konačno odgovori na pitanje da li je tačno da je lično bio upoznat sa procesom uspostavljanja te strukture koja je služila za praćenje opozicije, neposlušnih kadrova SNS i ucenjivanje i reketiranje biznismena, kao i da li je tačno da se ta struktura odmetnula od njega i duže od dve godine pratila njegovog oca Anđelka Vučića. Ćutanje vlasti, sa izuzetkom Zorane Mihajlović, stvara sumnju da je u toj operaciji učestvovao i veliki broj najviših državnih funkcionera i da je to razlog zašto ovaj slučaj još uvek ne može da dobije sudski epilog.” zaključio je Pavle Grbović.