Poštovani g. Vučeviću, 

Povodom Međunarodnog dana pisanja pisama, u ime Pokreta slobodnih građana i u svoje lično ime želim javno da Vam se obratim kako bih Vam ulepšao još jedan tmuran i naporan radni dan. Jer, priznaćete, ne dobijate često pisma, još ređe ih čitate, naročito kada dođu od političkih neistomišljenika, a nikada, barem do danas, niste odgovarali na ista.

Znam da niste navikli na razmenu mišljenja, makar i u pisanoj formi, znam da Vas ne interesuju problemi građana, ne samo onih koji nisu glasači vaše stranke, već i onih koji to jesu, jer da ste zainteresovani za probleme svih koji u ovom gradu žive, Novi Sad bi danas bio mnogo lepše mesto za život.

Gradonačelniče Vučeviću, dok Vi u toploj kancelariji možda čitate ove redove, Novosađani sede u hladnim stanovima iako tokom cele godine plaćaju nerealno skupe račune za grejanje.

Zašto u ovakvim okolnostima, kada je vreme neuobičajeno za doba godine, ne pomislite na majke koje moraju da okupaju svoje bebe, na decu koja u svojim radnim sobama promrzlim rukama pišu domaće zadatke, na stare i bolesne koji su prinuđeni da borave u svojim stanovima, na radnike i službenike koji osam sati drhte na svojim radnim mestima, na sve one kojih se setite samo u predizbornim i drugim kampanjama?

Da li možda pomislite kako je osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama, koji, osim što nemaju grejanje, od pre dva meseca nemaju ni pomoć personalnih asistenata? Zašto ste im ukinuli tu vrstu neophodne pomoći? Da li je moguće da za ove sugrađane niste u stanju da obezbedite novac, a da u budžetu uvek ima novca za masovne skupove Srpske napredne stranke? Je li to ona budućnost Srbije i njenih građana koju oduševljeno promovišete zajedno sa vašim partijskim šefom?

Vas, gradonačelniče, priznali to ili ne, budućnost građana Novog Sada jednostavno ne zanima. Jer da Vas zanima, ne biste ih omalovažavali i ponižavali, ne biste im uskraćivali ionako već ograničene političke slobode, ne biste onomad menjali Statut grada, pa to još uradili kršeći Zakon o teritorijalnoj autonomiji. Ukidanjem dve gradske opštine svu vlast ste centralizovali i preneli u sopstvene ruke i ruke nekolicine vaših saradnika. Time ste u političkom smislu dodatno ukaljali već prljave prste.

Umislili ste da ste bogomdani da apsolutno upravljate ovim gradom

Umislili ste da možete da menjate izgled Novog Sada ne pitajući urbanističku struku; da najatraktivnije lokacije dodeljujete favorizovanim građevinskim investitorima, od kojih, zauzvrat, verovatno imate ličnu korist; da menjate statuse pojedinih zgrada koje su decenijama unazad bile zaštićene kao kulturnoistorijske vrednosti.

Umislili ste da gradu nije potrebno zelenilo već samo beton, zbog čega valjda i sečete gradske drvorede.

Umislili ste da možete da uklanjate murale umetnika sa pojedinih fasada dok se istovremeno hvalite kako je za Vašeg vakta Novi Sad dobio prestižnu titulu kulturne prestonice Evrope.

Umislili ste da je kultura samo ono što Vi smatrate kulturom, a pre svega da je kultura još jedna od oblasti u kojoj možete da zloupotrebljavate funkciju.

U tu svrhu kulturnu politiku grada poverili ste novosnovanim, takoreći fantomskim nevladinim organizacijama, na čije račune se nesebično preliva novac svih građana Novog Sada, istovremeno zapostavljajući ustanove i umetnike koji su svoj ugled sticali godinama i decenijama.

Umislili ste da ste izvan zakona, da sve možete da radite samovoljno i netransparentno. Pod sopstvenu političku šapu stavili ste većinu lokalnih medija, dok one druge, objektivne medije, na sve moguće načine ugrožavate, pre svega ekonomski, ograničavajući i uskraćujući im pripadajuća budžetska sredstva. Kao vrstu pritiska na te medije, javna preduzeća i ustanove, u kojima su direktori Vaši kadrovi, prestali su da se oglašavaju i sklapaju ugovore sa ovim medijima.

Najsvežiji primer je televizija K9, čija vlasnica je dvadeset tri dana štrajkovala glađu jer je, između ostalog i zbog spomenutih pritisaka, njena televizija zapala u finansijske probleme. Jeste li se tokom njenog štrajka interesovali za njeno zdravstveno stanje?

Umislili ste mnogo toga, ali me forma i prostor za ovo obraćanje ograničavaju da Vas na sve podsetim.

Gradonačelniče Vučeviću, iznad svega ste umislili da imate apsolutnu moć i da sa trona možete da radite šta vam padne na pamet, ali ste zaboravili jednu činjenicu: Vaš boravak na tronu je ograničen, vaša samovolja je trenutna, Vaša vlast je na izmaku. Kao što će se promeniti vreme, a maj opet postati lep i sunčan, tako će se promeniti Novi Sad kada se nakon fer i slobodnih izbora sa nezasluženih političkih visina strmoglavite u realan život.

Ne znam hoćete li tada moći da pogledate u oči sugrađanima koje ste godinama ponižavali, omalovažavali, osiromašili? Znam, međutim, da ćete za sve nepodopštine koje ste svima nama priredili morati da se suočite sa istinom i sudskom odgovornošču.

Do tada uživajte u zagrejanoj kancelariji i ne brinite za račun.

Jedino čuvajte grejalicu. Sigurno će Vam u budućnosti trebati. Proleća u Sirmijumu umeju da budu hladna.

U ime Pokreta slobodnih građana i u svoje lično ime već sada mogu da Vam obećam da ću Vam i tamo slati pisma.

Poverenik PSG za Novi Sad
Aleksandar Zekić