Dragi sugrađani, Beograd jeste bio vaš grad, ali moćna grupa koja ima vlast ga je zauzela i više ne možete odlučivati o njegovoj sudbini.

Bespomoćno gledate kako vam uništavaju grad jer ga mrze, pri tom rasipajući gradski budžet na besmislene i preskupe fontane, jarbole, lažne biciklističke staze, kičerajsku polugodišnju ukrasnu rasvetu, izmišljene nepotrebne rekonstrukcije i neskrivene koruptivne nabavke.                

Nemoćni, svedočite i kako su usavršili način da, sami i ne slušajući struku, improvizuju urbanističke planove i da kroz restruiktivan javni uvid i režirane procedure usvajanja bez skrupula odbijaju i ne prihvataju ni jednu od hiljada i hiljada opravdanih primedbi građana.

Najveće breme koje će nam ostaviti je rešavanje problema iz tajnog ugovora sa nepoznatim i privilegovanim mešetarima oko sasvim nezakonitog projekta tzv Beograda na vodi, kojim će zauvek naneti teške ožiljke na lik i istoriju grada. Nepoznatim saučesnicima su poklonili skupo gradsko zemljište, a tek nas čekaju i teške finansijske obaveze oko njegovog komunalnog opremanja, besplatnog za privatne investitore.

Kad im je takav patent prošao, nastavili su praksu da gradska vlast u sprezi sa investitorima naprasno menja ili izmišlja urbanističke planove, ne  poštujući ni zakone, ni struku, ni građane, ni dušu grada. Toliko su samouvereni da misle da čak ni ne moraju da skrivaju namere da i dalje uništavaju Beograd, ugrožavanjem savskog nasipa, Makiškog polja i vodoizvorišta grada, ekološkim uništenjem leve obale Dunava, gradnjom na Velikom Ratnom Ostrvu, otimanjem hipodroma, daljom uzurpacijom javnih površine i gradskih obala, štetnim špekulacijama oko tretmana komunalnog otpada, naopakim metroom, rušenjem mostova i brojnim drugim lošim, pogrešnim ili zlonamernim poduhvatima.

Nedodirljivi i moćni, svesni da su jači od građana, ne čekajući čak ni dozvole koje sami sebi daju, krenuli su bahato i nemilosrdno u izgradnju besmislene i preskupe žičare zbog koje se nepovratno uništava Kalemegdan, surovo seče na stotine zdravih odraslih stabala i betoniranjem devastira veliki deo Parka prijateljstva. Protiv tog nedela pobunili su se i struka i građani, a profesionalci iz naših resornih odbora daju svoju punu stručnu pomoć naporima da se realizacija tih zlih namera nekako spreči.

Nova velika šteta koju gradska vlast, mimo volje građana i ne prihvatajući savete struke, bahato nanosi Beogradu je improvizovana, a megalomanska, pešačka zona preko polovine gradskog jezgra, koju su počeli da prave čak i bez plana, bez dozvola, bez ikakve ideje o posledicama po saobraćaj, stanovnike, sadržaje, funkcije i potrebe grada. Prve rane koje su naneli centru grada su već vidljive – zatvorili su ulice, poremetili tokove, posekli zelenilo i izgradili barijere.

I protiv tog nedela pobunili su se i struka i neposredno ugroženi građani, a Pokret slobodnih građana iskreno podržava građanski otpor i daćemo sve od sebe da se i taj udar na Beograd nekako zaustavi. Zato ćemo na protestu Lokalne inicijative Pešaci nisu maratonci svi stati uz pobunjene građane, u ponedeljak, 25. marta, u parku Vojvode Vuka, kod hotela Palas od 12 časova.

Pokret slobodnih građana vam se obavezuje da ćemo, kad preuzmemo brigu o gradu, obnoviti Beograd kao organizovano društvo slobodnih i cenjenih pojedinaca, koje se dogovorno pridržava i zakona i pravila, a svaki Beograđanin će biti visoko cenjen, uvažen i pitan o svim odlukama koje se tiču budućnosti grada. Pobrinućemo se i da svi počinitelji odgovaraju pred zakonom za svoja nedela, a sa novom upravom, građani neće više služiti vlastima, nego će vlast i uprava služiti njima, tako što će sve institucije postati samo servis građana u njihovom svakodnevnom životu.

Marin Krešić
Predsednik Odbora za urbanizam Pokreta slobodnih građana