Pokret slobodnih građana ocenjuje da je Aleksandar Vučić kao predsednik vlade 2014. godine penzionerima prvo neustavno umanjio penzije, prekršio njihova prava i pogazio ustavnost Srbije, a sada ponovo krši Ustav jer, umesto Vlade i Skupštine, on samovoljno, mimo ovlašćenja predsednika Republike odlučuje i saopštava da zakon kojim je to uradio prestaje da važi.

Posebno je porazno što je Vučiću  bitniji stav MMF-a  od Ustava, institucija i građana Srbije. Da je poštovan Ustav i preporuke nadležnih domaćih institucija za zaštitu ljudskih prava, MMF nikada ne bi morao da Srbiji deli lekcije koje svako ko se razume u državu zna kao azbuku, a Srbija bi čuvala i svoje građane i svoju suverenost i dostojanstvo. 

Pokret podseća na nedavu ostavku ministra finansija Dušana Vujovića i ponovo upozorava da Vučić porazne posledice korupcije i amaterske igre sa ekonomijom Srbije namerava da prikrije povećanom javnom potrošnjom bez pokrića. U dokumentu Dnevni red za Srbiju – prvih godinu dana slobode i pravde Pokret je najavio da će nakon pada autokratskog režima predložiti zakone kojim će biti izvršena restitucija penzija, lustracija i niz drugih mera radi uspostavljanja pravde u Srbiji.