Omladina Pokreta slobodnih građana je, povodom trenutne situacije u vezi sa stavom Stručne komisije Fakulteta organizacionih nauka o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, organizovala Malu galeriju Sinišinog plagijata i time građanima pokazala da je ovo delo očigledna krađa dela drugih autora.

U Knez Mihailovoj ulici, građani su imali priliku da se, kroz uličnu izložbu, upoznaju sa spornim pasusima i rečenicama iz doktorata ministra Malog - od gotovo prekopiranih delova iz knjiga naših i stranih autora, preko loših, bukvalnih prevoda, do situacija gde je ministar jednog autora sa dva prezimena navodio kao dve ličnosti. Lepljenjem nalepnica lika Siniše Malog na tablu, građani su glasali o tome da li je reč o doktoratu ili plagijatu.

Podsetimo, Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka trebalo bi da sutra objavi stav o radu ministra Malog, a konačnu odluku Rektorat bi trebalo da donese najkasnije do 4. novembra. Za sada je poznato da je u izveštaju Komisija navela da se Malom izrekne mera javne opomene.

Nina Stojaković članica Omladine Pokreta slobodnih građana, istakla je da na ovaj način želimo da prenesemo poruku da prepisivanje treba da bude kažnjeno: “Na mestu ministra finansija nalazi se čovek koji ne zna da pročita broj sa više od četiri cifre, a  ovim plagijatom trud, rad i diplome se potpuno obesmišljavaju. Opomena Stručne komisije FON-a je sramna i  predstavlja nizak udarac za sve bivše, sadašnje i buduće studente. Očekujemo da ovo delo Malog Siniše bude nazvano pravim imenom, a to je plagijat.”

Na pitanje šta će se desiti u slučaju da odluka bude da je reč o doktoratu, ona je objasnila da Omladina PSG-a neće odustati i nastaviće da upire prstom u ovaj problem.