Omladina Pokreta slobodnih građana zahteva hitnu smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog dovođenja Srbije u poziciju u kojoj je izgubila punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Ovo je samo poslednji u nizu skandala koji se dešavaju  u srpskom obrazovnom sistemu za vreme trajanja mandata ministra Mladena Šarčevića. 

Ministarstvo prosvete nije uspelo da za dve godine otkloni nepravilnosti zbog kojih je Evropska asocijacija uputila primedbe zbog neispunjavanja evropskih standarda i smernica za osiguranje kvaliteta obrazovanja.

Ova drastična odluka Evropske asocijacije je potpuno razumljiva i nažalost očekivana, posebno  imajući u vidu stav Vlade prema obrazovanju, znanju, diplomama i studentima u Srbiji. Očekivano  je i da ministarstvo na čijem se čelu nalazi čovek koji podržava dokazanog plagijatora Sinišu Malog, i koji pokazuje očigledno nepoštovanje prema resoru kojim upravlja svojim prećutkivanjem brojih afera, ne ispuni elementarne kriterijume koji se zahtevaju od iole uređenih zemalja. 

Naše znanje je naš zalog za budućnost i zato ne pristajemo da se pravimo kao da je sve u redu i da je svaka  odluka slična ovoj potpuno benigna.  Nakon što je Beogradski Univerzitet doživeo pad na Šangajskoj listi najboljih univerziteta u svetu, izbacivanjem Srbije iz Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju ministar Mladen Šarčević je ponovo doveo u pitanje ugled našeg Univerziteta i budućnost i položaj svih sadašnjih i budućih časnih studenata i zbog toga zahtevamo da podnese ostavku ili da bude smenjen sa mesta ministra.

Omladina Pokreta slobodnih građana