U maniru svojih stranačkih kolega, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, nedavno je obmanuo javnost iznevši podatak da će indijska kompanija „TAFE“, koja je za oko 66 miliona dinara kupila „IMT“ zaposliti 800 ljudi. U situaciji kada je stopa nezaposlenosti u Srbiji jedna od najvećih u Evropi, a „visoko“ se kotira i na svetskom nivou, ta njegova izjava zvuči  ohrabrujuće, samo je problem što je apsolutno netačna!

Laž ministra Nedimovića juče je obelodanio zamenik direktora  indijske kompanije „TAFE“ za evropsko tržište koji je otvoreno i jasno demantovao da u pismu o namerama na koje se Nedimović poziva,stoji da će ona otvoriti novih 800 radnih mesta u Srbiji. Predstavnik indijske kompanije je čak naveo i podatak da „TAFE“ u Indiji proizvodi oko 60000 traktora sa znatno manjim brojem zaposlenih radnika od 800, a podsećamo da je najavljeni godišnji obim proizvodnje u Srbiji oko 5000 traktora.

Ponižavajuće je za svaku zemlju da funkcioner strane kompanije uči njene zvaničnike o razlici između zaposlenih i indirektno zaposlenih, a još je gore kada je prinuđen da im održi lekciju o istini i odgovornoj politici.

U svom nedavnom obraćanju, ministar Nedimović se pohvalio time da je Srbija, pored toga što poseduje adekvatnu radnu snagu, otvorila i tržište Ruske federacije i potpisala sporazum o trgovini sa Turskom, istakavši pri tom i ogromnu potražnju na tržištu za robom koju proizvodi „IMT“ Odbor za rad i socijalnu politiku PSG postavlja pitanje: Da li smo mogli sami da iskoristimo sve te postojeće kapaciteta i poslovne mogućnosti ili nismo dovoljno stručni da upravljamo industrijom mašina i traktora kao što nismo stručni ni kada je reč o beogradskom aerodromu, kako je to često umeo da izjavi uzurpator funkcije predsednika, Aleksandar Vučić?

Konačno, Odbor za rad i socijalnu politiku PSG upozorava da je nivo zaposlenosti u Srbiji na najnižim granama i da su svi alarmi odavno upaljeni. Ovakvom bezidejnom politikom i lažima nećemo popraviti situaciju. Ukoliko ima imalo morala, čestitosti i odgovornosti, PSG poziva Nedimovića da podnese ostavku i time pokuša da koliko-toliko sačuva uniženi integritet funkcije ministra u vladi Republike Srbije.

Odbor za rad i socijalnu politiku PSG