Pokret slobodnih građana smatra da odluka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o odbacivanju krivičnih prijave protiv Informera, Pinka i drugih režimskih medija, koje je protiv njih podnela grupa uglednih novinara, aktivista i umetnika – nije zasnovana na pravu i zakonu, već predstavlja jasnu demonstraciju političke moći Aleksandra Vučića i SNS-a koja se zasniva na kontroli svih grana vlasti i državnih i paradržavnih centara moći.

 

S obzirom da postoje više nego jasni i nedvosmisleni dokazi da su ovi mediji učinili krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, pošto su potpisnike krivičnih prijava javno optužili za najteža krivična dela – ne postoji niti jedan razlog da one budu odbačene osim političke instrumentalizacije pravosuđa.

 

Čini se da vlast to ni ne želi da prikrije, zato što joj je cilj da pošalje poruku svojim političkim protivnicima – da će svaki otpor režimu biti kažnjen.

 

Postoji veoma jasan obrazac kako prolaze oni koje režim proglasi za svoje neprijatelje, i to samo zbog toga što zadržavaju pravo da slobodno misle i govore bez obzira da li su u pitanju političari, novinari ili intelektualci: onemogućava im se da nesmetano rade svoj posao, putem medija i raznih portparola vlast poziva na njihov linč, izloženi su potom raznim vrstama otvorenih pretnji i nasilništvu, a policija i pravosuđe napade na njih ne sankcioniše.

 

Sa druge strane, pravosuđe je veoma efikasno kada su oni na meti raznih besmislenih tužbi, kao što je neverovatno efikasno kada neko uputi pretnju predstavnicima vlasti.

 

Ovu odluku posmatramo samo kao još jedan od mnogobrojnih dokaza da Vučićev režim želi da uguši svaku kritičku misao i reč, namećući ovom društvu i ovoj državi najprimitivnije kič-jednoumlje.

 

Pokret slobodnih građana na to neće pristati i pozivamo sve da nam se priključe u borbi za drugačiju Srbiju.