Povodom dvadesetogodišnjice oslobođenja od režima Slobodana Miloševića i njegove ratne politike želimo da ponudimo viziju obnove Republike Srbije kao zajednice slobodnih građana okupljenih oko vrednosti koje su bile nesumnjive i opšteprihvaćene, a danas su zaboravljene i potisnute.

Obraćamo se svim slobodnim građanima Republike Srbije, odnosno onima koji streme ostvarivanju svojih Ustavom i zakonima zajemčenih prava i sloboda, a koji se danas u 2020. godini osećaju da su zarobljeni, zatočeni i obespravljeni.

Država u kojoj živimo prestala je da bude javno dobro koje osećamo kao svoje i zajedničko. Ona je ponovo zarobljena i eksploatisana od strane male grupe naslednika Slobodana Miloševića duboko povezanih sa kriminalom koji je svakodnevno pljačkaju i uništavaju.

Zalažemo se za oslobođenje Srbije uz ponovno uspostavljanje principa: jednakosti svih pred zakonom, obnove integriteta i dostojanstva javnih službenika i svih izabranih nosilaca javnih funkcija, i pune transparentnosti svih javnih poslova, pogotovo onih koji podrazumevaju trošenje novca poreskih obveznika.

Zahtevamo pune medijske slobode zasnovane na principima Saveta Evrope, pozivamo na poštovanje ljudskih prava i obustavu progona organizacija civilnog društva i građana koji su u njima okupljeni.

Smatramo da je neophodna decentralizacija unutar Srbije, koja bi podrazumevala povećavanje broja opština, ravnomeran regionalni razvoj i revitalizaciju principa autonomije. To bi doprinelo vršenju vlasti shodno evropskom principu supsidijarnosti, odnosno da se odluke od životnog značaja donose što bliže građanima, sledeći dobre tekovine bivše SFRJ i vekovnu tradiciju srpske lokalne autonomije u lokalnoj zajednici.

Ističemo da je Srbija centralnoevropska zemlja kojoj je mesto u Evropskoj Uniji, među sebi sličnima, a ne u društvu azijskih despotija. Ovo podrazumeva puno usaglašavanje sa spoljnom politikom EU i jasno i nedvosmisleno političko zalaganje za članstvo Srbije u EU uz aktivan rad na uspostavljanju i održavanju političkog konsenzusa po ovom strateškom pitanju.

Zahtevamo hitnu promenu izbornih uslova, usvajanje svih predloga predstavljenih na prošlogodišnjim pregovorima u medijaciji EU, kao i telo koje bi se staralo o inplementaciji dogovorenog, razdvajanje dana održavanja različitih nivoa izbora, direktan izbor gradonačelnika, kao i uspostavljanje profesionalne državne izborne komisije u kojoj bi stranke imale kontrolnu ulogu.

Smatramo da je usvajanje ovih normi neophodno kako bi Srbija izašla iz stanja zarobljene države, sa zarobljenim medijima, stadijuma u koji smo dospeli u poslednjih osam godina.