U susret novoj 2020. dolazi nam najava poskupljenja električne energije iz Ministarstva rudarstva i energetike. Toliko o obećanjima da se računi neće menjati bar do leta iduće godine…

Kao opravdanje ove odluke navodi se neophodnost korekcija cena u odnosu na nivo inflacije, jer cena struje nije menjana predhodne dve godine. Ministar Antić je takođe i sa ponosom naveo činjenicu da Srbija ima najniže cene električne energije u regionu, pogotovo u odnosu na zemlje članice EU kao Hrvatska, Rumunija i Slovenija.

Ova odluka doneta je bez mišljenja Saveta za zaštitu potrošača, čiji je direktor podneo ostavku na mesto člana Saveta Elektroprivrede Srbije, smatrajući da je nedopustivo da se cene električne energije porede sa zemljama okruženja bez poređenja visine potrošačke korpe, platežne i materijalne moći i stabilnosti građana. Savet upozorava da će najavljeno poskupljenje od 3,9 odsto vezano za decembarski račun, zapravo građane u januaru koštati ukupno 7,5 odsto više, zbog uvođenja akciza i naknada za unapređenje energetske efikasnosti.

Druga i možda značajnija primedba na ovu odluku je da je najavljeno poskupljenje samo za građanstvo i da struja neće poskupeti za industrijske i privredne subjekte. Osim drastičnog udara na novčanik građana postavlja se pitanje kako građanstvo može ostvariti veću potrošnju od industrije, uprkos svakodnevnim migracijama i evidentnom odlivu stanovništva i da li privrednih subjekata ima značajno manje u odnosu na neka ranija vremena kada su potrebe proizvodnje daleko nadmašivale potrebe stanovništva?

 

Pokret slobodnih građana takođe želi da ukaže i upozori naše sugrađane na određene propuste i netansparentnost u radu javnih preduzeća koja se bave naplatom električne energije:

- Neredovno očitavanje brojila, naročito u zimskim mesecima. Nakon zakasnelog očitavanja i utvrđivanja stanja računi postaju enormno visoki i uračunavaju se po skupljim tarifnim blokovima i po višoj ceni plaćamo struju koja je potrošena u nižoj tarifi.

- Nakon eventualne žalbe korigovani račun se smanjuje za količinu utrošenih kilovata, ali se u sledećem mesecu i dalje obračunava viša tarifa, iako se tvrdi da je takva korekcija računa u interesu građana.

- Neprincipijalan način korekcija računa – deo duga se prikazuje kao dug iz prethodnog meseca i na taj način navodno smanjuje visok račun tekućeg obračunskog perioda.

- Netransparentnost obračunskog metoda i samog računa – iako postoji stavka potrošnje u najnižoj tarifi na dnevnom nivou, tarifne zone su izražene u egzaktnim ciframa, a ne procentima, pa smatramo da građani koji nisu dovoljno upućeni u tematiku nisu svesni niti obavešteni o manipulacijama i plaćanju nepotrebno viših računa.

 

Kao slobodni građani ove zemlje smatramo da je neophodna veća transparentnost rada Elektroprivrede Srbije. Apelujemo da se na računima nedvosmisleno izrazi cena dnevne potrošnje na jasan način i da se transparentno prikaže na samom računu proces obračunavanja potrošnje i na dnevnom i na mesečnom nivou, kako bi građani bili u  mogućnosti da realno kontrolišu svoj utrošak.

Takođe smatramo i da se nedostatak radne snage koja bi mogla da u optimalnom roku i na adekvatan način utvrdi realno stanje brojila mogao rešiti prijavom stanja od strane potrošača ili regulacijom paušalne potrošnje koja bi bila i u interesu JPa i korisnika.

Odbor za energetiku Pokreta slobodnih građana