Posle najave proterivanja iz Srbije novinara Filipa Bertišana, Pokret slobodnih građana upozorava da režim Aleksandra Vučića svakog dana tone u sve dublju diktaturu.

 

"Teranje stranih novinara iz Srbije zbog izveštaja kojim se, kako je režim navikao, ne lažira stvarno stanje je kršenje i domaćih i međunarodnih zakona i konvencija, ali iznad svega, znak poodmakle diktature i mraka. Uskoro će svi koji ne misle kao Vučić i formalno biti proglašeni za 'pretnju javnom redu i nacionalnoj bezbednosti' kao što su MUP i BIA proglasile Bertišana", upozorava predsednik Pokreta Saša Janković.

 

Bertišan je belgijski državljanin, novinar, dopisnik brojnih stranih medija, oženjen našom državljankom i u Srbiji živi duže od decenije, što je dovoljno da mu se dozvoli trajni boravak. Umesto toga, zbog objektivnih i profesionalnih tekstova režim Aleksandra Vučića ga tera iz zemlje koja mu je postala dom. 

 

PSG smatra da Srbija nije tako daleko, koliko se na prvi pogled čini, od Turske, u kojoj novinari bivaju osuđeni na doživotnu kaznu zatvora pod praktično istim obrazloženjem sa kojim se ovde proteruju.

 

PSG podseća da Bertišan uživa veliki ugled među kolegama i da je dopisnik sajta Le Courrier des Balkans, koji objavljuje tekstove o događajima na Balkanu. Povremeno izveštava i za druge, uglavnom uticajne medije sa francuskog govornog područja - Mediapart, Politique Internationale, Le Soir, Radio France Internationale, Le Tribune de Genève.