Pokret slobodnih građana ocenjuje da su noćna rušenja tačan odraz trenutne vlasti u Srbiji.

U beogradskom naselju Zemun Polje srušena je u gluvo doba noći džamija u izgradnji, ovaj put uz vidljivo prisustvo policije.

Kao i pre godinu dana u Savamali, pitanje legalnosti objekta u senci je načina na koji je primenjena sila.

Predsednik Pokreta Saša Janković ističe da se nezadovoljstvo građana zainteresovanih za objekat ne može izbeći noćnim rušenjem, već pravičnom i transparentnom, neselektivnom primenom zakona. Način primene sile razlikuje državu od družine i  vladavinu prava od prava vladara, ističe Janković.

Noćno rušenje u Zemun Polju može da naruši međunacionalne i međureligijske odnose, te Pokret poziva građane da budu razumniji i ozbiljniji od vođa otete države. Imajući u vidu stručnost ljudi koji u Srbiji rukovode policijom i službama bezbednosti, za miran život građanima biće potrebno mnogo sreće, bilo da ovakve krize i tenzije vlast izaziva namerno ili nenamerno.

Pokret slobodnih građana istovremeno ističe da je jedino rešenje za uklanjanje nelegalnih objekata neselektivna, pravična primena propisa. Rušenja, u skladu sa davno datim preporukama nadležnog kontrolnog organa, treba sprovoditi po transparentnom planu, tako da svako može da vidi da nema nagrađenih i kažnjenih, da zakon podjednako važi za sve, a da prostora za korupciju nema.

Pokret slobodnih građana veruje da ćemo uskoro imati državu koja radi kao država i poziva sve zaposlene u državnim organima da se odupru nezakonitim nalozima i da štite pravila struke.