Građanski blok 381 odbacuje kao nestručne, populističke i opasne javne tvrdnje predsednika Demokratske stranke i jednog od čelnika Saveza za Srbiju Zorana Lutovca da je stav Građanskog bloka 381 o Kosovu i Metohiji protivustavan. Lutovac je takve tvrdnje izneo na televiziji N1.

Lutovčeva optužba o protivustavnom delovanju dolazi nedugo posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost sa koje je saopšteno da su izjave Saše Jankovića, predsednika Građanskog bloka 381 i Pokreta slobodnih građana "sistematski oslabile pregovaračku poziciju Srbije" i insinuacija o "agenturnom delovanju". Lutovčeva konstrukcija o nepoštovanju Ustava svesno previđa, pa tako i falsifikuje, celinu stava Građanskog bloka 381, koja nipošto ne protivreči najvišem pravnom aktu zemlje.

Stav Građanskog bloka 381 je bio, i ostaje: stolica u UN da – priznanje nezavisnosti Kosova ne, i to uz istovremenu realizaciju niza konkretnih zaštitnih mera za Srbe, imovinu i kulturno nasleđe. Lutovac bi, posle najozbiljnije optužbe koji je izneo, trebalo da kaže i koju to odredbu Ustava stav Građanskog bloka 381 krši. Sve i da je Građanski blok 381 izneo predlog koji zahteva izmenu Ustava, a nije, Lutovac bi morao da zna da ni zalaganje za izmenu Ustava nipošto nije protivustavno.

Posebno razočarava što napad predsednika Demokratske stranke, istaknute članice budućeg Saveza za Srbiju, dolazi samo dan pošto je Građanski blok 381 osnovan, a da Blok nije dao bilo kakav povod za takvu dalekosežno štetnu reakciju. Pokret slobodnih građana, jedan od osnivača Građanskog bloka 381, izneo je svoj stav o Kosovu i Metohiji, koji je Blok 381 u potpunosti preuzeo, pre gotovo pola godine i do sada on nije bio problem Lutovcu. Ta činjenica, uz naše opredeljenje da negujemo pluralizam mišljenja i argumentovani dijalog, korisna je za dalje razjašnjavanje opozicione scene u Srbiji.