Pokret slobodnih građana poručuje da je neprihvatljivo da bilo ko, pa ni strani ambasadori, na bilo koji način relativizuje težinu i značaj ratnih zločina i time abolira ratne zločince od istorijske odgovornosti za patnju i štetu koju su naneli.

 

Povodom izjave ambasadora Ruske federacije Aleksandra Čepurina koji presudu Vojislavu Šešelju stavlja isključivo u kontekst neefikasnosti Haškog tribunala, PSG podseća na sve žrtve ratova i patnju koju su ratni zločini naneli svim narodima i ljudima, a naš region unazadili toliko da mnogi ni danas ne vide perspektivu života u njemu.

 

Odgovornost za takvu istorijsku štetu ne može se kriti iza nespornih slabosti u radu Haškog tribunala koji je nastao kao nesavršen odgovor na nedostatak političke volje da se u Srbiji i drugim zemljama regiona sudi ratnim zločincima i čije osnivanje i rad Rusija, uprkos pravu veta, nije sprečavala.

 

Vojislav Šešelj je javno pozivao na proterivanje građana Srbije zbog njihovog hrvatskog porekla, huškao mlade ljude da idu u rat u koji sam nikada nije otišao i danas svojim političkim angažmanom govori da bi želeo da to ponovo radi.

 

Na žalost, činjenica da su njegovih dvojica najbližih saradnika iz vremena za koje je osuđen izabrana za predsednike Srbije, da mu je jedna bliska saradnica predsednica Narodne skupštine, a druga guvernerka Narodne banke, govori da njegova politika i dalje vlada.

 

PSG želi da gradi Srbiju u kojoj će se formalno i suštinski poštovati sudske odluke, a ratni zločinci neće sedeti u Narodnoj skupštini.