Odbor za državnu upravu i lokalnu samoupravu Pokreta slobodnih građana smatra da je izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara o Rodoljubu Šabiću, u kojoj tvrdi da on obavljajući svoj posao u stvari radi na ličnoj promociji i promociji opozicije, nedopustiva i da predstavlja politički pritisak na rad Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na rešenje poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, kojim je zabranio firmi Sorsih International d.o.o. iz Niša da obrađuje podatke građana dobijene putem aplikacije "Izabrani doktor", jer postoji mogućnost da budu zloupotrebljeni, izjavio da ne postoji nijedna žalba na tu aplikaciju i da „nema svrhe davati značaj čoveku koji ličnu promociju i promociju opozicije koristi da izađe da bi pričao o nečemu“.

Ministarstvo zdravlja je 1. juna saopštilo da je cilj aplikacije isključivo zakazivanje pregleda i da se podaci građana nigde ne skladište i ne čuvaju, čime je svesno obmanulo građane. Očigledno da zakazivanje pregleda nije jedina svrha ove aplikacije, već su to  i potencijalni internet marketing i profilisanje korisnika aplikacije u tu svrhu.

Na ovaj način prekršene su odredbe više zakona, uključujući i zakon o zaštiti podatka o ličnosti, zakon o RFZO i zakon o informacionoj bezbednosti.

Postavlja se pitanje gde i kome građani mogu da se žale na ovu aplikaciju? Pod parolom digitalizacije, za koju se PSG inače zalaže, aktuelna vlast nastavlja netransparentan rad i svakim novim potezom povećava stepen nepoverenja građana u rad javne uprave, pri tome najgrublje se razračunavajući sa neistomišljenicima, tretirajući ih kao političke neprijatelje, pa makar oni bili i predstavnici jedne od retkih institucija koje, još uvek, funkcionišu u sistemu Republike Srbije i čiji rad vladajuća koalicija nije uspela da obesmisli.

Ovo je samo jedan u nizu primera da predstavnici vlasti, u ovom slučaju Ministarstva zdravlja, umesto da se pozabave očajnom situacijom u zdravstvu i realnim problemima građana, kao što su korupcija, nedovoljna opremenljenost domova zdravlja i nedostatak stručnih kadrova, uporno pokušavaju da se razračunavaju sa neistomišljenicima, stavljajući svoje lične i partijske interese ispred interesa građana i pri tome nastavljajući dobro poznati manir ove vlasti - urušavanje institucija države Srbije.

Kada PSG bude preuzeo odgovornost za vođenje države insistiraćemo na reformisanju javne uprave, tako da doprinosi razvoju države, kao i zaštiti prava građana. Učinićemo sve da pravila i procedure u državnoj upravi postanu pouzdane i predvidljive, a povećanje odgovornosti javnog sektora prema društvu, povećanje ponude i kvaliteta usluga i povećanje blagostanja zaposlenih, kao i porast ukupne finansijske stabilnosti biće prioritet u radu Pokreta slobodnih građana.