Izjava Natana Albaharija, internacionalnog sekretara Pokreta slobodnih građana za dnevni list Danas, objavljena u tekstu: Vučiću EU služi kao „vreća za udaranje“ pred izbore.

Natan Albahari, internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana, smatra da su „kritike i napadi na evroposlanike nastavak anti-EU kampanje koju vodi vlast“, te da navedena kampanja „zapravo traje mnogo duže, a intenzivirala se u poslednje vreme“.

Ova vlast je uvek funkcionisala na principu da je deklarativno za EU, ali u praksi se pokazalo da kad dođe trenutak za ozbiljne reforme one se ili kozmetički urade, ili odlože za neki kasniji period. Da ni EU nije slepa na ovakvo ponašanje mogli smo da vidimo u prošlogodišnjem Izveštaju o napretku Evropske komisije za Srbiju, u kojem je izneto mnogo kritika u oblastima vladavine prava, korupcije i slobode medija. Sve je kulminiralo time što je Srbija otvorila samo dva poglavlja u 2019, i morala da prihvati dolazak delegacije Evropskog parlamenta da posreduje u razgovorima o izbornim uslovima između vlasti i opozicije zbog katastrofalnog stanja demokratije. Vlast vidi takve poteze kao nešto što može da ugrozi narativ kako je Srbija demokratska zemlja, sa funkcionalnim sudovima i slobodnim medijima, pa umesto da unapredi stanje u ključnim oblastima, ona medijatore proglašava za neprijatelje koji žele da nas na neki, samo njima znan način, pokore, navodi Albahari za Danas.

Prema mišljenju Natana Albaharija, EU je uvek bila vreća za udaranje u Vučićevim kampanjama jer je to prijemčivo njegovim izvornim biračima. „Očekujemo nikad jaču kampanju zbog najavljenog bojkota i neizlaska na izbore najvećeg dela opozicije, jer će vlast sada uraditi sve da motiviše i natera birače da se pojave na biralištima“, zaključuje on.