Današnji Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope predstavljaju kraj najznačajnijeg događaja u istoriji – dan kada je poraženo najveće zlo čovečanstva i početak ere mira između velikih evropskih sila. Sada, više od 70 godina kasnije, taj mir je brutalno narušila velika evropska sila – jedna od onih koje su se teško borile za slobodu koju na ovaj dan slavimo – Rusija. Ova sila poslednjih 75 dana u svojoj agresivnoj invaziji pokušava da okupira drugu suverenu evropsku državu, Ukrajinu. Nema izgovora ili opravdanja za ovaj krvavi i neodgovorni napad, koji je od Ukrajinaca napravio milione izbeglica i rezultirao širokim razaranjem kakvo nije viđeno od Drugog svetskog rata.

Budući da je naša skorašnja istorija obojena sećanjima nemilog rata u našem regionu, mi više nego bilo ko u Evropi možemo i moramo razumeti patnju Ukrajinskog naroda. Ovaj rat i gnusna agresija Rusije ne mogu se opravdati nikakvim pravnim a kamoli moralnim argumentima i moraju se nazvati pravim imenom – vojna ekspanzija, koja ne pripada 21. veku. Zato je važno da Srbija nastavi da osuđuje rusku agresiju i da se pridruži stavu Evrope o ratu. Čak i da Srbija nije kandidat za članstvo u EU, a pogotovo znajući da smo na tom putu proteklih 20 godina, Srbija ima odgovornost da pokaže da može da bude pouzdan evropski partner, da se ponaša u okviru evropskih vrednosti, i da bude na pravoj strani istorije.

Položaj Srbije jeste kompleksan, što zbog emotivnih osećanja jednog dela društva prema Rusiji, što zbog strateškog značaja Ruskih energenata za našu zemlju. Istovremeno, niko ne očekuje da Srbija preko noći primeni celu listu restriktivnih mera na Rusiju; ali ono što se očekuje jeste da ovaj proces počne momentalno. Postoji širok spektar mera koje Srbija može brzo da primeni, a koje ne bi imale uticaja na njenu energetsku bezbednost i ekonomiju, kao što su zabrana putovanja i zamrzavanje imovine najodgovornijih za sukob, zabrana prodaje aviona i delova za avione, zabrana emitovanja Rusija Danas i Sputnjika, kao glavnih propagandnih alata Moskve, zabrana izvoza luksuzne robe u Rusiju i zabrana uvoza određenih roba poput votke i kavijara. Da bi dodatno pokazala svoju solidarnost, Srbija bi takođe trebalo da se uskladi sa prethodnim deklaracijama, poput osude ruske umešanosti u obaranje leta MH17 2014. godine, te da počne pripreme na zatvaranju Ruskog centra u Nišu, koji godinama predstavlja otežavajući faktor u odnosima sa EU.

Predsednik Vučić je preksinoć najavio brži put ka evropskim integracijama; jedini garant toga puta jeste da se krene sa usaglašavanjem sa merama koje je uvela EU. Nažalost, izgubljeno je 10 godina na antizapadnu retoriku, korupciju i demokratsko nazadovanje, a u međuvremenu mogle su da se završe sve reforme, uključujući diverzifikaciju snabdevanja energijom tj. gasom i da budemo pred ratifikacijom članstva u Evropskoj uniji. Srpska napredna stranka isključivo je odgovorna za situaciju u kojoj se Srbija danas nalazi i snosi punu odgovornost za posledice sa kojima se Srbija suočava zbog njihove vladavine.

Natan Albahari,
Član Predsedništva PSG