Odgovor Natana Albaharija, internacionalnog sekretara Pokreta slobodnih građana, za dnevni list Danas na pitanje: "Kako komentarisete nagli povratak državljana Srbije u domovinu uprkos apelima da ostanu u zemljama u kojima su se nalazili kad je proglasena svetska pandemija?"

Vlada Srbije je morala da očekuje da će se jedan broj građana Srbije koji su privremeno u inostranstvu, vratiti u zemlju tokom ove krize i da je razumljivo da u vremenu kada se u celoj Evropi zatvaraju granice, uspostavljaju karantini i broj zaraženih i mrtvih svaki dan raste, oni želeti da se vrate svojoj porodici, kući i matičnoj zemlji. 

Takođe, mnogi od njih su morali da se vrate jer nemaju stalno boravište, posao niti sredstva da dugo žive van Srbije. Tu su najugroženiji oni koji nemaju radnu vizu, već na po tri meseca odlaze da rade, a sada kada je sve stalo, oni su ostali i bez posla i bez zdravstvenog osiguranja. 

Njihov prihvat na granicama morao je biti mnogo bolje organizovan i sistamatizovan, a Vlada je imala obavezu da ih ranije obavesti o merama izolacije i da prati njihovo kretanje kao i samoizolaciju kao propisanu meru. 

Na žalost sada država poseže za jedinim merama koje su joj preostale a to su rigorozne restrikcije i kazne. Zbog toga apelujemo na građane koji su se skoro vratili iz inostranstva da poštuju sve određene mere, odnosno samoizolaciju u trajanju od najmanje 14 dana kako ne bi ugrožavali svoje prijatelje i rođake, niti imali zakonskih problema.