Natan Albaharimeđunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana, u razgovoru za Talas objasnio je da se u pismu Sergeja Trifunovića Dejvidu Mekalisteru referiše na Severnu Makedoniju zbog činjenice da su u toj zemlji u dijalogu učestvovale vladajuća stranka, opozicija i „Trojka“, tj. tri poslanika Evropskog parlamenta.

„Postoji konkretan format za ovakve dogovore, ali on je namenjen za situacije u kojima parlament jedne zemlje poziva Evropski parlament, a mi nismo sigurni da će Narodna skupština Srbije to učiniti“, ističe Albahari i dodaje da to podrazumeva saglasnost vladajućih partija za održavanje ovakvog dijaloga.

Kako kaže, ideja otvorenog pisma bila je da se pokaže da postoje i druge metode za postizanje dogovora oko izbornih uslova, uz pretpostavku da uključene strane vide ulogu EU kao nešto pozitivno.

„Samim tim smo hteli kroz ovo pismo da stavimo EU do znanja da postoje partije u Srbiji koje se zalažu za ovaj put, a u domaćoj javnosti da postavimo novi diskurs“, kaže Albahari.

Na pitanje zašto se PSG obraća EU a ne OEBS-u, Albahari ocenjuje da bi procedure OEBS-a bile više „birokratske i tehničke“, dok bi EU bila efikasnija u postizanju dogovora, ali i da je PSG otvoren za saradnju sa OEBS-om ukoliko to bude opcija.

Naš sagovornik je pojasnio i zbog čega je PSG odabrao ovaj model obraćanja:

„Jedan od razloga zašto smo odlučili da izađemo u javnost je to što se tokom ove posete Mekalister sastaje samo sa parlamentarnim strankama, a PSG nije u parlamentu, pa je ovo jedini način da dođemo do njega i da javno pokažemo našu poziciju. Naravno, ne očekujemo brz odgovor ili neki koji nije opširan, ali to je očekivano“, zaključuje Albahari.