„Ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije ka članstvu EU prepun je negativnih reakcija, konstatacija, osuda i primedbi, i kao takav predstavlja najgori izveštaj koji je naša zemlja dosad dobila. Ovo je nacionalna sramota i poniženje Vlade koja je navodno proevropska i godinama ubeđuje javnost da teži ka članstvu Srbije Evropskoj uniji; a neuspeh Vlade Ane Brnabić da ne otvori ni jedno pristupno poglavlje u proteklih godinu dana, samo je dokaz njene nesposobnosti i lažnog zalaganja za ozbiljno sprovođenje neophodnih reformi.” rekao je Natan Albahari, član Predsedništva i internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana.

On dodaje da se „u izveštaju  reč „zabrinutost“ spominje 27 puta, dok se na 55 mesta konstatuje da nema napretka ili je on ograničen, što je nedopustivo za zemlju koja je još 2014. godine počela pregovore o članstvu u EU . Nijedan spin ove vlasti ne može da sakrije činjenicu da je ona sama kriva zbog neuspeha procesa integracija. Na samom početku izveštaja jasno je naglašeno da će brzina napretka u EU ključno zavisiti od reformi u oblastima vladavine prava i napretka pregovora sa Kosovom. Od nas se očekuje da pokažemo da imamo kapacitete kako bismo mogli da usvojim sve pravne akte, da jasno i glasno kažemo da su evropske vrednosti naše vrednosti i da pokažemo da smo siguran i odgovoran partner Evropskoj uniji. Posle ovakvog izveštaja, jasno je da smo podbacili po svakoj od ovih tačaka.”

„Prošle godine Ana Brnabić i Jadranka Joksimović smejale su se lošem izveštaju, kad smo dobili upozorenje da Vlada mora da menja pravac. Njihovo ismevanje Evropske unije je isto što i ismevanje građana Srbije, jer su, nažalost, građani ti koji će na kraju najviše stradati. EU nije, i ne treba da bude vezana za visoku politiku, već za poboljšanje svakodnevnog života građana ‒ donošenjem propisa o čistom vazduhu i vodi, brizi o životnoj sredini, zaštitom potrošača od monopola i nadmetanja cena, borbom za prava i beneficije radnika, zaštitom nacionalnog blaga, kulture i nasleđa.” rekao je Albahari.

„Naš posao je da Evropu učinimo opipljivom za sve građane, ona ne sme biti daleki apstraktni koncept, kako je, zapravo, opisuje SNS. PSG neće dozvoliti SNS-u da stvara lažnu sliku Evrope, niti da je koristi kako bi delila građane Srbije u sopstvene političke svrhe. To što Evropska unija ne odgovara jednoj kriminalnoj organizaciji poput SNS-a, ne sme biti prepreka ostvarenju želje i nade da ovde mogu i moraju biti bolji uslovi za život. ” zaključuje on.