„Poseta Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske federacije predstavlja još jedan u nizu poteza naprednjaka koji sve vreme pokušavaju svojim glasačima da dokažu da je Srbiji najviše stalo do Rusije, a ne do Evropskih integracija i Evropske unije. Lavrova poseta je nastavak šizofrene spoljne politike koja je vrlo sklona autokratskim i nedemokratskim režimima, a namerno se dešava pred izbore kako bi se dao dodatan podstrek glasačima SNS-a i SPS-a da izadju na izbore i glasaju za te stranke.“ rekao je Natan Albahari, međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana.

„Zvanične državne posete u predizborno vreme su samo još jedan način na koji SNS sprovodi funkcionersku kampanju, za šta su se u međustranačkom dijalogu obavezali da neće raditi. Sergej Lavrov nije u Srbiju došao kao predstavnik Jedinstvena Rusija, već kao ministar spoljnih poslova i to je još jednom iskorišćeno da se SNS promoviše kao državna stranka.“ dodaje on.

Albahari kaže da su „Dobri odnosi sa Rusijom značajni i ministar Lavrov je uvek dobrodošao u Srbiju, ali je neprimereno da se to dešava u sred predizborne kampanje.“