Štetan otpad otkriven je kod Obrenovca davno, početkom avgusta 2017. godine. Otada izlazi na videlo sve veća količina sumnjivog otpada o kome građani ne znaju skoro ništa. Još krajem decembra prošle godine, ministar za zaštitu životne sredine, Goran Trivan, rekao je da je otpad toksičan i kancerogen. Drugim rečima, otrovan je i izaziva rak. Policija, tajna služba i tužilaštvo navodno to istražuju. Mediji nagađaju. Građani brinu i strahuju. Vlasti ne saopštavaju ništa konkretno.

 

Vlasti kažu da je otpad dat na hemijsku analizu. Meseci prolaze. Stručnjaci u Pokretu slobodnih građana znaju da analize zahtevaju sate i dane, nikako nedelje i mesece. Znaju šta hemijska analiza može, a šta ne može utvrditi. Osobine otpada uglavnom se znaju već na osnovu mesta na kome je nađen, oznaka na ambalaži, podataka policijske istrage. Laboratorijski eksperimenti i merenja mogu samo dopuniti ono što vlasti sigurno već znaju i što građani imaju prava da znaju. Kobajagi čekajući na laboratorijske nalaze, vlasti odlažu i zataškavaju.

 

Vlasti su dale uzorke otpada na analizu maloj privatnoj laboratoriji u Staroj Pazovi i poznatom Institutu „Vinča“. Taj Institut uglavnom se bavi nuklearnim naukama. Hemijska analiza mu je sporedna, uzgredna delatnost. Laboratorija u „Vinči“ zadužena za analize otpada odbija da potvrdi da je dobila uzorke. Čemu tajnovitost? Ta laboratorija bavi se fizičkom hemijom od nastanka instituta, oko 70 godina. Tek 2016. godine akreditovana je za analize i to svega nekoliko vrlo srodnih vrsta hemijskih jedinjenja i male manjine hemijskih elemenata. Savremena hemija poznaje više od 30 miliona jedinjenja. Čak i najbolji hemičar u potpuno opremljenoj analitičkoj laboratoriji može da pronađe samo sastojke za koje sumnja ili veruje da su prisutni u uzorku, pa primeni metode specifične baš za te sastojke. Ono što ne traži, to sigurno neće naći. Uzak delokrug laboratorije onemogućava potpunu analizu.

 

Mi sumnjamo da je laboratorija u „Vinči“ kadra da potpuno ispita otpad, ma koliko se trudila i savesno radila. Srbija ima iskusnije, stručnije i bolje opremljene laboratorije specijalizovane za hemijsku i instrumentalnu analizu. Vlasti su ih zaobišle.

 

Odbor za ekologiju, energetiku i zaštitu životne sredine