Danas kada obeležavamo Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, Pokret slobodnih građana podseća da se u Srbiji o trošku države leči samo nešto više od 10% obolelih.

U našoj zemlji od multiple skleroze boluje gotovo 9 000 ljudi od čega najveći deo i dalje ne može da dobije nephodnu terapiju. Lista čekanja za lekove drugog reda, najavljena za jun, zvanično ne postoji, a time ni izvesnost kada će oboleli dobiti lek koji će im omogućiti normalan život. 

Do sada su oboleli od multiple skleroze od države mogli da očekuju samo lek prve generacije, koji pomaže za početni oblik bolesti. Uvođenje lekova novije generacije bilo je najavljeno za april, ali je zbog pandemije korona virusa to odloženo.

“Kao neko kome je i pored lekova prve generacije koje sam primao, bolest pokazala aktivnost, na poslednjem neurološkom pregledu ustanovljeno je da mi je potrebna terapija druge linije odbrane. S obzirom na to da lista čekanja i dalje ne postoji, neizvesna je i moja terapija koja mi je neophodna za funkcionisanje”, objašnjava Igor Leškov, jedan od obolelih i član Pokreta slobodnih građana. 

Naš cilj u budućnosti je da se lek obezbedi za sve obolele, najveći napredak u neurologiji vezan je upravo za terapiju MS i ne postoji više nijedna prepreka da svaki oboleli dobije neophodnu terapiju. Umesto finansiranja neukusnog luksuza, država mora da obezbedi lečenje za sve građane. Nijedan čovek ne zaslužuje da bude građanin drugog reda.

 

Pokret slobodnih građana