Danas obeležavamo Dan pobede nad fašizmom, dan kad je pobeđeno najveće zlo u ljudskoj istoriji. Na današnji dan, pet godina nakon pobede nad fašizmom, potpisana je Šumanova deklaracija koja je postavila temelje za uspostavljanje Zajednice za ugalj i čelik, a koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju, međunarodni savez koji je u Evropu doneo sedam decenija mira, ekonomskog rasta i prosperiteta.

Danas je bitnije nego ikada da se setimo vrednosti na kojima je svet posle Drugog svetskog rata u Evropi zasnovan, a to su demokratija, vladavina prava, ljudska i manjinska prava i sloboda; iste vrednosti za koje se PSG zalaže od svog osnivanja i nastavlja da to čini.

Agresija Rusije na Ukrajinu podsetila nas je koliko su sloboda i mir krhki i koliko lako sve ono što čini bezbednu svakodnevicu građana, može preko noći da se pretvori u borbu za život. Evropa je pred najvećim izazovom od Drugog svetskog rata i reakcija na taj izazov bi morala da bez kalkulisanja dovede do mira u jednoj od najvećih država.

Pokret slobodnih građana smatra da Srbija mora da odabere stranu mira i konačno prestane da, kao u jednom od lažnih citata, bude „istok zapadu i zapad istoku“, jer se u vremenima krize sedenje na dve stolice završava padom i jakim udarcem, što jedna od najsiromašnijih zemalja teško može da preživi.

Verujemo da Evropska unija predstavlja sve nacije Evrope i da Srbiji pripada mesto u toj porodici naroda - geografski, istorijski i politički. I upravo kroz proces evropskih integracija, koje nažalost sadašnje i prethodne srpske vlade nisu iskoristile da ojačaju institucionalni kapacitet, Srbija može da okonča svoju tranziciju iz postkonfliktne, postkomunističke nacije, u modernu, demokratsku i uspešnu državu, ponosnu na svoju istoriju, inovativnost i doprinos ujedinjenom evropskom kontinentu.