Godinu i po dana tokom kojih Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje niti klaster u procesu evropskih integracija, vreme je da vlast, a pre svega ministarka Jadranka Joksimović preuzme odgovornost i da neopozivu ostavku na funkciju kojoj nije dorasla.

Otvaranje poglavlja podrazumeva suštinski iskorak u oblasti vladavine prava i ispunjavanja određenih kriterijuma, ali i uspostavljanje jakih internih kapaciteta za obavljanje tih poslova. Uprkos činjenici da je pre 4 godine saradnja sa EU podignuta sa nivoa Vladine kancelarije na nivo ministarstva, ti kapaciteti nisu ojačani, pre svega zahvaljujući katastrofalnoj kadrovskoj politici ministarke Joksimović, što je razlog više za njenu ostavku.

Odliv kadrova uslovio je i višegodišnji problem nepostojanja šefa pregovaračkog tima, što dovoljno govori o stvarnoj posvećenosti Vlade evropskim integracijama. Vrhunac bezobzirnosti predstavlja odluka Vlade da na mesto koordinatorke tima za vođenje pregovora i pristupanju postavi osobu koja je najodgovornija za to stanje - ministarku Jadranku Joksimović.

Umesto beskonačnih opravdanja i prebacivanja odgovornosti na EU, civilno društvo ili opoziciju, Pokret slobodnih građana garantuje da će po smeni ove vlasti učiniti sve da  na ključna mesta za proces evropskih integracija dođu stručni i sposobni ljudi koji bi taj proces učinili bržim i efikasnijim.