U znak sećanja na 17. novembar 1939. godine, kada su nacisti pogubili dvadeset čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije, danas se obeležava Međunarodni dan studenata - simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo.

Osamdeset godina kasnije Omladina PSG pita se kakvo je društvo i visoko obrazovanje u Srbiji?

Studenti danas imaju društvo u kome, prema ovogodišnjem istraživanju KOMS, šest od deset mladih planira da se iseli iz zemlje. Društvo u kom većina studenata smatra da se negde "preko" znanje mnogo više ceni, ali i da je visoko obrazovanje potpuno obesmišljeno lažnim diplomama i fantomskim privatnim fakultetima. Društvo u kome se sve dobija vezama i partijskom knjižicom, a znanjem ništa.

I potpuno su u pravu. Sve navedeno upravo oslikava sam državni vrh - ministri bez obraza šetaju sa plagijatima, ponosno ističu akademska zvanja i ne nameravaju da ih se odreknu, iako sve govori u prilog tome da ih nisu stekli na ispravan način.

Dok je Nebojša iz Beograda, upisan u delovodnik tri godine pre njegovog štampanja, revnosno slušao predavanja na fakultetu zvanom Sava centar, Mali Siniša je, na osnovu čitavih prepisanih pasusa i primera koji u Srbiji nisu održivi, stekao zvanje doktora, sa, kažu, 6.97 odsto  plagiranog teksta.

Zato nestrpljivo čekamo 22. novembar, kada će, verujemo, visoko školstvo u Srbiji pokazati da, za razliku od ministra Malog, ima obraza i naziva stvari pravim imenom.

I za kraj, na današnji dan sećamo se studenata koji nisi bili „spavači“, ni nemi posmatrači onoga što se dešavalo oko njih. Mladi ljudi, sa svešću da nešto ne funkcioniše, ali da se ćutanjem ne rešava ništa. Godine su prolazile i studenti su ovaj dan obeležavali baš onako kakva je i njegova prva svrha bila. U borbi, u buntu, protiv onog što ne valja. Ono što treba menjati, sa jasnom porukom: „da, tiče nas se. Ne, nećemo ćutati.“

A mi? Hoćemo li ćutati na sve? Ili se napokon probuditi?

Omladina Pokreta slobodnih građana