Već 18 dana, Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9 štrajkuje glađu, ponovo. Sećamo se prethodnog, očigledno neuspešnog štrajka i predstave koju je pred medijima organizovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Maja Pavlović ne traži posebne pogodnosti za sebe i medij na čijem čelu se nalazi. Njeni zahtevi su vezani za naknade koje plaćaju regionalne televizije i nastojanja da se one usklade sa njihovim prihodima. Nije potrebno podsećati da danas u Srbiji mediji rade u nejednakim uslovima. Na jednoj strani imamo miljenike vlasti koji pored značajnih sredstava koje dobijaju putem oglašavanja državnih institucija izdašne sume dobijaju i  putem konkursa za sufinansiranje medija. Na drugoj strani su mediji poput Kanala 9 koji se usled blokade finansiranja i sve skupljih dažbina nalaze u bezizlaznoj situaciji i preti im nestanak sa medijske scene.

Maja Pavlović se odlučila na najteži mogući vid borbe za poboljšanje uslova rada medija kojim upravlja, ponovo stavljajući na kocku ono najvrednije što ima - svoje zdravlje. Svojim primerom pokazuje da se za pravedne ciljeve treba i vredi boriti, ma koliko ta borba bila surova i teška. Ono što zabrinjava je što mnogi koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji - ćute ili ako govore, govore tiho. Danas je Majina borba i njihova borba, njen štrajk je štrajk u ime svih ućutkanih, prezrenih, sateranih u ćošak medijske scene u Srbiji.

Drugi zahtev Maje Pavlović, osim onog osnovnog, je da o problemima funkcionisanja medija razgovara sa predsednikom Srbije. Molba je uslišena, Aleksandar Vucić će je primiti na razgovor u petak, devetnaestog dana štrajka. Punih devetnaest dana je bilo potrebno za pristanak. Bez obzira na skepticizam u pogledu iskrene želje vlasti da se njen problem reši, nadajmo se da će Maja Pavlović napraviti nekakav proboj u tom pravcu.

Važno je na kraju još jednom  istaći da ova istrajna žena trenutno predstavlja simbol borbe za bolje, pravednije društvo. Na svom primeru pokazuje nam da se za svoje ideje, stavove moramo boriti a ne povlačiti se nazad. U Srbiji je u poslednje vreme postalo popularno govoriti defetistički, kataklizmički posmatrati dešavanja u društvu i zagovarati isključivanje iz društvene i političke borbe. Imamo pozitivan primer, borba, a ne predaja.

 

Aleksandar Pavlović

Član predsedništva PSG