Pokret slobodnih građana ocenjuje poslednji sukob između mitropolita Amfilohija Radovića i partijske SNS klike u vezi Kosova kao unutarporodični obračun nacional-šovinističke klike koja decenijama unazad Srbiju gura u spoljne i unutrašnje sukobe i na njima profitira.

 

Funkcioneri Napredne stranke sa najviših državnih funkcija juče su veličali Amfilohijeve ispade o ženama kao bespravnim automatima za rađanje i njegove uvrede Saši Jankoviću, dok danas anatemišu istog mitropolita zbog mešanja u državna pitanja. U isto vreme slave patrijarhovo bogozahvaljenije uzurpatoru funkcije predsednika Republike.

 

Uprkos prividnim razmimolaženjima, jasno je da taj skladan, dobro uhodan, najmanje trideset godina star ekonomski, socijalno i nacionalno destruktivni mehanizam neće zatajiti zbog jedne ili više nebogougodnih izjava stalnog člana interesne vremenske mašine koja Srbiju kontinuirano gura unazad. Uostalom, sam mitropolit u delu izjave koji režimski mediji začudo ne prenose, Vučića i podseća na zajedničku “patriotsku” prošlost ─ pozivajući ga da se ne odrekne sebe! Kao što se sebe i zajedničke im politike ─ u prisustvu istog patrijarha i visokorangiranih ličnih ministara Aleksandra Vučića ─ nije odrekao ni osnivač SNS-a, Tomislav Nikolić juče u Banja Luci! Ta politika u svom fokusu oduvek je imala nacion a ne konkretne ljude ─ državu umesto društva, vladike umesto vernike, samovlašće naspram institucija…

 

Prema Ustavu Srbije, Crkva ne bi smela da se meša u državna pitanja, ali i obrnuto. Umesto nasedanja na tabloidne spinove i ulaženja u unutrašnje-dijaloška porodična razmimoilaženja Vučića i Amfilohija ─ Pokret slobodnih građana namerava da gradi državu i jača društvo i to će započeti već beogradskim izborima. Krajnji rezultat tih promena biće zajednica u čijem će se fokusu nalaziti građani čije probleme rešavaju i odluke donose institucije ─ uključujući i one koje će dužnu pažnju svakako posvetiti i Vučiću i njegovoj kriminalnoj vladavini.