„Gradska vlast u Nišu dovela nas je do 106. mesta liste transparentne javne uprave svih gradova i opština u Srbiji prema analizi organizacije “Transparentnost Srbije”, što govori o bahatosti gradske vlasti SNS koja po uzoru na republičku vlast ne vidi građane kao predmet interesovanja već samo partijski interes. Institucije sistema su stavljene u službu vladajuće partije“ rekao je Predrag Jovović, poverenik PSG za Niš u Slobodnoj zoni.

"Kakav odnos Gradska uprava u Nišu ima prema građanima govore nule za informacije o radu Skupštine, budžetu i borbi protiv korupcije. Ocenu nula Grad Niš dobio je za brojne kriterijume koji se tiču transparentnog rada lokalnog parlamenta. Odluke koje usvaja Skupština nisu dostupne na sajtu. Ne objavljuje se dnevni red sednice Skupštine, podneti amandmani, nema podataka o kontaktu građana sa odbornicima, a nije moguće pročitati ni Službeni list. Kada je reč o budžetu, građani ne mogu da se informišu o mesečnom trošenju njihovih para, a na sajtu nema građanskog budžeta koji bi im olakšao razumevanje ovog složenog dokumenta. Niš je dobio ocenu 0 i za informacije o javnim raspravama o budžetu o kojima na sajtu nema ni reči, a koje se ranijih godina nisu ni održavale ili su rađene u poslednji čas. Gradski sajt nema mogućnost za prijavu korupcije, kao ni opciju da za prijavljivanje nepravilnosti u radu i kršenje zakona. Nema podataka o konkursima za direktore, dokumentacije iz tog procesa, nije dostupna sistematizacija radnih mesta u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, a nema ni izveštaja o dodeli gradske imovine u zakup.“ Kaže Jovović.

"PSG želi da građane uključi u proces odlučivanja i na taj način spreči malverzacije bilo kog režima koji bi sutra bio na vlasti. Insistiramo na održavanju javnih rasprava o svim važnim pitanjima, pre svega o onim koji se tiču trošenja budžetskih sredstava, jer je to novac građana. Nakon smene vlasti, reorganizovaćemo Gradsku upravu, javna preduzeća, napravićemo reviziju svih Ugovora koje je vlast SNS sklopila, izradićemo nove sistematizacije, planove i programe rada, približićemo Gradsku upravu građjanima, jer ona zato i postoji, da služi građanima a ne da vlada njima"- zaključio je Jovović.