Pokret slobodnih građana i Građanski blok 381 sa najvećom zabrinutošću prate razvoj događaja oko Kosova, posebno izjave Aleksandra Vučića koje pokazuju da on neće prezati od toga da Srbiju uvuče u tragičan konflikt.

“Vučićeva politika jeste karikatura prave državne politike, ali mi stvarno klizimo ka novoj tragediji Srbije”, kaže Saša Janković, predsednik PSG i GB 381. “Iza musolinijevske teatralnosti i farse, krije se ozbiljna opasnost da Vučić na kraju prigrli ratnu opciju kao svoj poslednji izlaz”, dodaje Janković.

Stavljanje snaga bezbednosti i vojske Srbije u najviši stepen pripravnosti deo je tog lošeg scenarija, i provokacije sa kosovske strane ne mogu ih opravdati, smatraju PSG i GB 381. Dizanje vojske na noge deluje posebno uznemirujuće ako se ima u vidu Vučićeva izjava da će mir braniti “gotovo” po svaku cenu, što praktično znači da se Srbija pod njegovim vođstvom odriče politike mira. Realni, nesumnjivo teški problemi Srba na Kosovu ne mogu se rešiti oružjem, i ta lekcija iz poslednjeg rata nije bitna Vučićevom režimu. Vučić i u ovoj situaciji pokazuje da nije dorastao, da nije sposoban za vođenje države, odnosno da je vodi na naopak način. Nakon šest godina njegove vladavine stanje je sa Kosovom svakim danom samo gore, pa smo dovedeni tamo gde Vučićeva politika jedino i može da dovede - na ivicu sukoba sa nesagledivim posledicama.

Samo demokratski i građanski nastrojeni režimi u Beogradu i Prištini mogu trajno rešiti konflikt, na korist ljudi i albanskog i srpskog naroda.