Upitan o “Deklaraciji o opstanku nacije” koju je najavio zvaničnik Srpske napredne Stranke Nikola Selaković, predsednik Pokreta slobodnih građana je listu Danas 7. avgusta izjavio:

„Deklaracija o opstanku nacije“ je najnoviji medijski balon čiju sadržinu niko ne zna i koji režim pušta u javnost da bi skrenuo pažnju sa opšteg propadanja. Nikada najozbiljnija nacionalna pitanja kao što je pitanje Kosova ili pitanje Republike Srpske nisu jeftinije korišćena u dnevnopolitičke svrhe i nikada nisu manje značila vlasti nego danas.

Jasno je da Republikom Srpskom Vučić želi da balansira pitanje Kosova i da će ponovo nacionalnom retorikom paliti strasti na jednoj strani, da bi skretao pažnju sa onoga što radi na drugoj. A onda ćemo snositi posledice te oštre retorike, pa će trećom stvari plaćati drugu i sve tako dok i poslednji nacionalni interes ne bude potrošen radi njegovog opstanka na vlasti. Na kraju će se okrenuti goloj sili.

Srpsko nacionalno pitanje ne rešava se formalnim deklaracijama, tabloidnom histerijom, salonskim ili huškačkim nacionalizmom, niti defetizmom i polivanjem pepelom po glavi, već isključivo jačanjem demokratskih i ekonomskih resursa naše zemlje. Dakle, jačanjem institucija, pravne sigurnosti građana, socijalne pravde, vladavine zakona (a ne vladavine većinske partije, koja god bila), kao i ekonomijom zasnovanom na preostalom znanju i fer uslovima privređivanja, a ne jeftinoj radnoj snazi, lažnim investicijama, pogubnim subvencijama, virtuelnom zapošljavanju i leks-specijalisima. Takva demokratski i ekonomski jaka Srbija, koju želi da gradi Pokret slobodnih građana, biće magnet koji pozitivnom energijom privlači sve u regionu i koji bez ratnih pokliča, sopstvenim i stvarnim autoritetom, jača nacionalne interese i štiti Srbe i druge građane Srbije gde god da su.