Odlukom da izruči Dževdeta Ajaza Turskoj, nasuprot našim zakonima i izričitoj odluci Komiteta UN protiv torture, režim Aleksandra Vučića i formalno se svrstao među diktatorske. Za sve što se Ajazu desi u Turskoj, direktnu odgovornost će snositi i sadašnja Vlada Republike Srbije.

“Ako se bilo ko u svetu još pita kojim putem je ovaj režim krenuo, više na to nema pravo. A tek u Srbiji, niko više nema pravo da sedi skrštenih ruku ili još gore, učestvuje u ovakvoj vlasti. Kadrovi Srpske napredne stranke sistematski u zemlji, a sada i na međunarodnoj sceni krše ljudska prava i buduća lustracija dobija sve deblje obrazloženje“, ističe predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Odbor za ljudska i manjinska prava Pokreta slobodnih građana podseća da nepoštovanje preporuka Komiteta UN protiv torture predstavlja kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture čija je Srbija potpisnica, ali i domaćih propisa. Srbija se i nacionalnim propisima i međunarodnim dokumentima obavezala da neće proterivati niti izručivati ljude na teritoriju na kojoj postoji rizik da će oni biti podvrgnuti mučenju.

Ministarstvo pravde je povrh svega obmanjivalo javnost tvrdnjom da je odluka Komiteta da Ajaz ne bude izručen Turskoj kasno stigla, što je gola laž ljudi koji su nam oteli i zaposeli državu. Odluka je stigla na vreme, ali i bez nje naša obaveza kao države je da nikoga ne dovedemo u opasnost da bude žrtva torture, bilo odluke međunarodnih komiteta ili ne. Za ono što je učinjeno, nikakvog opravdanja nema i neće biti.

 

 


Ilustracija: Corax