Pokret slobodnih građana podseća da je istekao rok od 15 dana u kome je Aleksandar Vučić obećao informacije u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i javno pita da li nadležni organi Republike Srbije uopšte rade na otkrivanju počinioca i političke pozadine ubistva ili su počinioci zaštićeni ili nešto još gore?

 

Vučić je 17. marta na konferenciji za medije posvećenoj problemu nataliteta u Srbiji, između ostalog obećao da će službe bezbednosti Republike Srbije u roku od 15 dana izneti pred građane svoja saznanja u vezi sa ubistvom Ivanovića. Činjenica da Vučić opet nije rekao istinu više nikoga ne iznenađuje, ali odsustvo bilo kakvih rezultata istrage zahteva da se javnost upita o čemu se zapravo radi i koji su to interesi važniji od ljudskog života, istine i pravde.

 

Pokret podseća da je Oliver  Ivanović stradao usred političkog progona koji su sprovodili glasnogovornici aktuelnog režima uz pomoć vladinih medija i televizija sa nacionalnom frekvencijom. Jezik mržnje koji je korišćen kao sredstvo u političkoj borbi protiv Ivanovića kasnije je poslužio za napad na opozicione predstavnike i organizacije koje su tražile otkrivanje ubica i njihovih nalogodavaca. Kao što vlast nije uradila ništa kako bi zaštitila Olivera Ivanovića, tako i reakcija na njegovu smrt jasno govori da životi političkih protivnika režimu vrede manje nego pocepana kravata Marka Đurića i njegovo operetsko hapšenje.

 

Pokret slobodnih građana će graditi državu u kojoj će politička ubistva biti prošlost i nikada neće dozvoliti atmosferu koja bi ugrozila bezbednost političkih neistomišljenika. Istovremeno, biće rešeni svi slučajevi iz prošlosti poput ubistva Ivanovića, jer niko neće biti iznad zakona, a institucije će raditi svoj posao nesmetano.