Zabrana dečaku sa autizmom Vidu Antiću da otputuje avionom na relaciji Beograd - Tivat nedopustiva je diskriminacija u svakom društvu koje pretenduje da bude demokratsko. Pokret slobodnih građana ukazuje da su deca sa teškoćama u razvoju i njihovi roditelji veoma često meta neposredne i posredne diskriminacije u svakodnevnim aktivnostima - od odlaska u samoposlugu, park i igraonicu, pa do boravka u vrtiću i školi.

 

Za “takvu decu”, kako neki naši sugrađani nazivaju decu sa autizmom, misli se da nema mesta u parku sa drugim mališanima, već u ustanovi zatvorenog tipa, dok pojedini prosvetni radnici smatraju da ne treba da pohađaju redovnu, već specijalnu školu, da bi bili sa sebi sličnima. Decu s poteškoćama prate čudni pogledi i šaputanja, ali nekad i glasni komentari povodom njihovog ponašanja.

 

Pokret navodi da ukoliko smo već nemoćni da promenimo njihovo zdravstveno stanje, možemo makar da im olakšamo život u sredinama gde odrastaju. Pre svega poštujući Zakon o sprečavanju diskriminacije i primenjujući inkluziju.

 

Air Serbia je direktno prekršila Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i to po najmanje dva člana: član 13. i član 27. U njima jasno piše da se usluga, boravak i prevoz osobama sa invaliditetom može odbiti jedino ako bi time bio ugrožen život ili zdravlje osobe sa invaliditetom ili nekog drugog lica.

 

Pokret slobodnih građana od svih institucija naše države zahteva da reaguju u skladu sa zakonom i ispitaju ceo slučaj.